Je leest steeds vaker dat werkgevers op zoek zijn naar werknemers die competent te werk kunnen gaan. Voordat je kunt reageren op een dergelijke vacature dien je eerst te weten wat competentie precies is. De betekenis van competentie wordt in dit artikel verder toegelicht. Hopelijk kom je zo niet in de problemen als je te impulsief ingaat op de vacature. Competent zijn is een eigenschap die je kunt bezitten, het is een eigenschap waarbij je hetgeen dat je doet goed doet, je bent capabel voor hetgeen dat je doet. Het is beter het begrip af te bakenen naar ‘competenties’.

competent-skills

Competenties

Competenties zijn vaardigheden die je jezelf kunt aanleren en die je ook zelfstandig verder kunt ontwikkelen. Een goed voorbeeld van een competentie is het voorbeeld van een leerlinge die omhoog is geklommen van vmbo-tl naar VWO.

Op de basisschool leer je jezelf kennen. In deze tijd ga je door veel verschillende periodes, zo heb je verschillende fases in de periode van het kind-zijn. Je kunt al vrij snel zien welke leerling gemotiveerd is en discipline van nature bezit. Leerlingen worden vaak ook beoordeeld op het feit of ze wel competent genoeg zullen zijn om hun vervolgstudie succesvol af te kunnen ronden. De leerlinge uit het voorbeeld had in principe deze motivatie en ijver niet in zich om een hoger niveau geadviseerd te krijgen. Zo kwam zij terecht op het vmbo. Echter door zichzelf deze vaardigheden aan te leren, heeft ze zich omhoog kunnen werken naar het VWO. In dit voorbeeld wordt duidelijk dat deze vaardigheden wel aan te leren zijn, hoe je wordt geboren hoeft niet per se de manier te zijn waarop je later je laatste adem uit zult blazen. Competenties geven een persoon deze mogelijkheid. Je bent niet geboren met competenties, maar je bouwt ze op door te leren en te oefenen. Je hebt verschillende soorten competenties zoals, competenties voor je gedrag, competenties voor werk, voor studie, hobby’s en sport.

Competenties kun je dus als een zeer essentieel goed zien.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

 

Artikelen in Wat is competent zijn?

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen