Wanneer een bepaalde politieke partij meedoet aan verkiezingen voor de Eerste of Tweede Kamer, krijgt deze partij gratis zendtijd op de radio en op tv. De uitzendingen zijn zowel op radio als tv heel kort en trekken slechts een beperkt aantal kijkers en luisteraars. Alle politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen voor de Eerste of Tweede Kamer krijgen een garantie van toegang tot de media.
Ook een aantal seconden of minuten tijd voor reclame kun je zendtijd noemen. Bijvoorbeeld bij het tv-programma Business Class van RTL7 is er zowel voor de uitzending als tijdens de uitzending reclame te zien van de vaste sponsoren en klanten van het tv-programma. De sponsoren en klanten van het programma kopen hierbij zendtijd voor minimaal 10.000.
Verschil tussen zendtijd op publieke omroep en commerciële omroep
Er is een verschil tussen zendtijd op de publieke omroep en zendtijd op de commerciële omroep, commerciële omroepen gebruiken minstens 15% van hun zendtijd voor reclame-uitingen.Doordat op de publieke omroep programma’s niet worden onderbroken door reclame, gebruikt de publieke omroep ongeveer de helft minder van de hoeveelheid beschikbare zendtijd dan de commerciële omroepen, 7,5%, voor reclame-uitingen op tv.
Een ander groot verschil tussen de commerciële omroep en de publieke omroep is dat er bij de commerciële omroep wordt gestreefd naar het maken van winst. Dit wordt geprobeerd door zoveel mogelijk films, sport en amusement uit te zenden. Bij de commerciële omroep is het ook noodzaak gebruik te maken van commercials en adverteerders. Bij de commerciële omroep worden zenders of omroepen dan ook niet betaald uit belastinggeld, maar voor het grootste deel uit reclameopbrengst.
In Nederland mogen de commerciële omroepen (RTL, Talpa etc.) niet meer dan 12% van de zendtijd per jaar besteden aan reclame. Per uur mag dit niet meer dan 12 minuten zijn.
RTL is een voorbeeld van een commerciële omroep.
Bij de publieke omroep is geld niet het belangrijkste, kwaliteit en creativiteit worden veel belangrijker gevonden dan het maken van winst. Dit komt mede doordat de publieke omroep subsidie krijgt van de overheid, waardoor zij zich ook veel specifieker kunnen richten op bepaalde doelgroepen. De publieke omroep zendt daardoor drie keer zoveel informatieve programma’s uit als de commerciële omroep. Verder richt de publieke omroep zich vooral op kunst en cultuur.
De Ster (Stichting Ether Reclame) is een stichting die reclame verzorgt bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Deze werd opgericht in 1965 onder de naam SUR (Stichting tot Uitzenden van Reclame), maar deze naam is in 1967 gewijzigd in Ster. Het geld dat de Ster krijgt gaat echter niet naar de NPO, maar naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dat de NPO financiert.
De mening van het Nederlandse publiek over reclame
Uit onderzoek van Ster is gebleken dat minstens 90% van de Nederlandse bevolking geen extra belasting wil betalen om een reclamevrije omroep te krijgen. Zij vinden reclame dus een deel van het maatschappelijke leven in Nederland.Voor meer informatie, klik hier
Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.