12 maart 2019 
4 min. leestijd

Wat is een assessment?

Wat is een assessment?

Als je gaat solliciteren bij jouw nieuwe werkgever, zul je ongetwijfeld het woord assessment horen vallen. Het bedrijf wil namelijk dat jij een assessment aflegt samen met alle andere sollicitanten om te kijken wie het beste bij de functie past. Als hierom gevraagd wordt, is het goed om te weten wat jou te wachten staat. Er zijn namelijk verschillende onderdelen, welke afhankelijk zijn van de functie waar jij op solliciteert. Daarnaast moet je denken aan het oefenen en de online trainingen die er te vinden zijn, zodat je precies weet wat er komen gaat en hoe jij jouw doel kan bereiken. Wil je voor het assessment oefenen? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Assessment uitleg

Wat is een assessment precies? Een assessment is een beoordeling, die wordt uitgevoerd door middel van verschillende tests. Deze bestaat daarom ook uit verschillende onderdelen, waarbij al jouw vaardigheden en capaciteiten worden bekeken. Rijksoverheid assessment en Intercontinental Hotels Group assessment schakelen hiervoor een assessmentbureau in. Bij de Rijksoverheid is dit het LTP assessment en bij Intercontinental Hotels Group is dit het CEB/Gartner assessment. Deze assessments verschillen van elkaar, doordat het voor andere sectoren opgesteld is. Het is daarom goed om van tevoren te kijken welk assessment jij moet gaan doen voor het bedrijf waarbij je gesolliciteerd hebt of werkzaam bent. Er kan namelijk wel degelijk een verschil tussen zitten.


Verschillende assessments bij assessmentbureaus

Een assessmentbureau heeft specialisten in dienst die de toetsen afnemen. Hierbij zijn de toetsen niet alleen aangepast aan het bedrijf, maar ook aan de situatie waarin men assessments moet maken. Je zou het namelijk kunnen doen tijdens een sollicitatieprocedure, maar ook als je al een tijdje in dienst bent en jouw ontwikkeling moet aantonen. Er bestaan daarom een aantal verschillende assessments:

Door de resultaten komen werkgevers erachter of sollicitanten of werknemers geschikt zijn voor een bepaalde functie. Er worden namelijk kennis, vaardigheden en talenten gemeten en daarnaast kunnen er onbekende mogelijkheden naar voren.


Voordelen van een assessment

Een assessment heeft dus enkele voordelen:

  • De werkgever krijgt meer inzichten in de kwaliteiten, persoonlijke vaardigheden, aanleg en kennis. Daarnaast kan er door middel van alle resultaten naast elkaar te leggen ook een goede keuze worden gemaakt voor de juiste kandidaat voor een openstaande vacature.
  • De persoon die de toets maakt krijgt zelf ook meer over zichzelf te weten. Het is namelijk een mooie gelegenheid om alle sterke en minder sterke punten overzichtelijk bij elkaar te zien, waardoor je weet waar je op moet letten in de toekomst om hogerop te komen bij het bedrijf waar je werkzaam bent of gesolliciteerd hebt.


Persoonlijkheidstest tijdens het assessment

Nu je meer weet over de voordelen en mogelijkheden van een assessment, is het ook goed om te kijken naar de onderdelen. Een assessment kan namelijk uit veel verschillende opdrachten bestaan, waardoor een goede voorbereiding vereist is. Zo kan er bijvoorbeeld een persoonlijkheidstest voorkomen bij jouw assessment. Bij dit onderdeel wordt gekeken naar jouw persoonlijkheidstype en persoonlijkheidstrekken. In feite is dit niet meer dan een aantal vragen in een persoonlijke vragenlijst waarin jij jouw kwaliteiten, unieke persoonlijkheid, valkuilen en sterke punten in uitlegt. De vragen zijn nooit fout, omdat ze jou beschrijven. Ook een interview kan een onderdeel zijn waarbij jouw persoonlijkheid in kaart wordt gebracht.


Een rollenspel en IQ-test toegevoegd aan het assessment

Voor sommige beroepen is ook een rollenspel vereist. Bij een rollenspel worden praktijksituaties nagespeeld, waarbij je bijvoorbeeld als leidinggevende een probleem op de werkvloer moet oplossen of als medewerker een gesprek aan kunnen gaan met een andere collega of met jouw leidinggevende. Er zijn veel verschillende situaties te bedenken, welke je online kunt vinden als extra oefening. Ook kun je te maken krijgen met een IQ-test. Hierbij word je getest op jouw taal- en rekenvaardigheden, logisch redeneren en ruimtelijk inzicht. Hierbij wordt in feite gekeken naar hoe slim iemand is. Voor sommige vakgebieden zijn namelijk veel van deze vaardigheden vereist. Het gemiddelde IQ is 100. Scoor je hierboven, dan ben je dus slimmer dan gemiddeld.


Assessment voorbereidingstips

Het maakt niet uit welke onderdelen je moet doen op jouw assessment, als je deze maar goed voorbereid. Hier vind je een aantal voorbereidingstips die jou kunnen helpen.


Herhaling zorgt voor een betere voorbereiding voor het assessment

Online zijn er veel verschillende oefeningen te vinden, waarmee jij aan de slag kunt gaan en aan de vraagstellingen gewend raakt. Begin hier tijdig mee, want er zijn altijd onderdelen waar je minder goed in bent. Deze kun je dan vaak herhalen totdat je aan het echte examen moet beginnen.

Door alles vaak te herhalen raak je niet alleen gewend aan de vraagstelling, maar zul je ook alle extra informatie en tips goed in je op kunnen nemen. Dit zorgt ervoor dat je vaak gaat snappen wat de bedoeling is en de antwoorden ook veel sneller kunt geven. Uiteraard blijven er altijd onderdelen waar je minder goed op zult scoren, maar dat maakt niet uit. Als jouw uiteindelijke score maar goed is. En dit kan als je consequent aan de slag gaat met het voorbereiden van jouw assessment.


Vraag zoveel mogelijk informatie op over het assessment

Het is goed om van tevoren na te vragen welke onderdelen je kunt verwachten. Hier kan je goed op inspelen en je voor de volle 100 procent inzetten op deze onderdelen. Deze kun je dan in jouw dagelijkse planning indelen, zodat je iedere dag een onderdeel erbij kunt pakken. Vergeet hierbij ook geen tijd voor herhaling in te plannen, zodat je de moeilijke stof ook goed in je op kunt nemen. Hoewel je veel voorbereiding moet treffen voor het assessment is het ook belangrijk om af en toe rust te nemen. Zonder ontspanning heb je immers geen goede concentratie en gaat het oefenen ook niet beter.


Met jouw planning maak je stappen vooruit

Hoe maak ik een tijdsindeling? Een tijdsindeling maken is vrij eenvoudig, als je goed bent in de Competentie: Plannen en organiseren. Je moet namelijk niet alleen de onderdelen van het assessment inplannen, maar ook de rest van jouw dagelijkse taken. Zo kun je niets vergeten en heb je daarnaast een overzicht van wat jou te doen staat. Zodra alle werkzaamheden opgeschreven staan, schrijf je hier de benodigde tijd bij. Deze tijden kun je altijd aanpassen als je merkt dat sommige onderdelen sneller gaan dan anderen. Houd je planning daarom up-to-date. Ook als je jouw resultaten aan het einde van de oefentesten ziet, kun je jouw planning opnieuw aanpassen. Oefen daarom ook onder tijdsdruk en leer hierbij van jouw fouten.


Nog meer oefenen voor een assessment

Wil je nog meer oefenen voor een assessment? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen