De competentie aanpassingsvermogen geeft aan in hoeverre iemand in staat is om gemakkelijk te kunnen reageren op bepaalde situaties en zich aan eraan aan te passen. Deze situaties kunnen bijvoorbeeld veranderingen op de werkvloer of in iemands privésituatie zijn.

Normen van de competentie aanpassingsvermogen

De competentie aanpassingsvermogen moet aan een aantal normen voldoen:
 • Leefwereld: Als je de beschikking hebt over de competentie aanpassingsvermogen, vind je het geen ramp om je aan te moeten passen aan een andere leefwereld.
 • Plichten: Als je beschikt over de competentie aanpassingsvermogen, vind je het geen probleem om jezelf aan te passen aan veranderingen die plaatsvinden op het gebied van plichten, bevoegdheden en regels.
 • Taken: Als je beschikt over aanpassingsvermogen, is het gemakkelijk voor jou om jezelf aan te passen als je nieuwe taken krijgt toegewezen.

Naast de bovengenoemde normen heb je voor de competentie aanpassingsvermogen ook prestatienormen nodig:
 • Goed blijven presteren als er onverwacht een verandering optreedt in een bepaalde situatie.
 • In staat zijn om nieuwe manieren te verzinnen voor de uitvoering van een of meerdere taken.
 • In staat zijn om met creatieve methoden een bestaande procedure te kunnen verbeteren.

De vaardigheden die nauw verbonden zijn met aanpassingsvermogen zijn onder meer reactievermogen, doorzettingsvermogen en het hebben van een planmatige aanpak.

norm-poppetje

Ontwikkelbaarheid

Ook de competentie aanpassingsvermogen is onder bepaalde voorwaarden ontwikkelbaar. Vooral voor verkenners (pioniers) en voor tactici (strategen) is de competentie aanpassingsvermogen gemakkelijk te ontwikkelen, vooral als ze een functie hebben waarin veel van hun aanpassingsvermogen wordt gevraagd.

Voor bijvoorbeeld medewerkers in de zorg is de competentie aanpassingsvermogen iets moeilijker te ontwikkelen. Dit komt doordat zij de behoefte hebben om veel nadruk te leggen op persoonlijk contact en doordat ze te veel aandacht hebben voor het individu.

In welke functie is deze competentie van belang?

Bij een aantal functies in het bedrijfsleven is de competentie aanpassingsvermogen van belang, bijvoorbeeld:
 • Begrafenisondernemer
 • Afnemer
 • Adviseur

De reden dat aanpassingsvermogen belangrijk is bij deze beroepen, is dat deze functies ondersteunend zijn. Er moet advies gegeven worden en/of er is veel sprake van samenwerken.

important-uitroepteken

Welke andere competenties zijn belangrijk bij de competentie aanpassingsvermogen?

Als je de competentie aanpassingsvermogen goed wilt gebruiken, is het ook van groot belang dat je beschikt over een aantal andere competenties, onder andere:
 • Samenwerken: Bij deze competentie geef je aan dat je bereid bent om met jouw team van medewerkers aan de slag te gaan als er veranderingen optreden.
 • Medeleven: Bij deze competentie toon je aan dat je respect hebt voor andermans plannen en verlangens. Verder ben je ook iemand die open staat voor verbeteringen.
 • Snel schakelen: Als je snel kunt schakelen, betekent dat, dat je zonder enige moeite kunt overschakelen van de ene naar de andere taak. Je voelt jezelf snel op je gemak, bijvoorbeeld op een nieuwe werkplek.

Andere competenties die belangrijk zijn bij de competentie aanpassingsvermogen, zijn onder meer het omgaan met stress en flexibel zijn.

Tips

Probeer jezelf te activeren. Dit kan onder andere door bijvoorbeeld een nieuwe uitdaging in het bedrijfsleven op te zoeken. Mocht het voorkomen dat je het moeilijk vind om initiatief te nemen, dan is het verstandig om bijvoorbeeld hulp te vragen aan jouw baas of collega’s.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. . Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Aanpassingsvermogen

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen