10 tips voor een goed gesprek
Gesprekken voeren, we zijn er elke dag mee bezig. Eigenlijk voeren we allemaal regelmatig gesprekken. Dit doen we hele dag door met vrienden, familie of collega’s. Gesprekken thuis, in het café of op het werk. Ondanks de grote hoeveelheid gesprekken die we op dagelijkse basis voeren, zijn we er niet allemaal even goed in. Om je hiermee verder te helpen, hieronder 10 tips voor het voeren van een goed gesprek:- Ben er volledig bij met je gedachten. Ga niet multitasken tijdens een gesprek. Zorg dat je je telefoon weg legt en je alleen focust op het gesprek. Als je het gesprek wilt beëindigen, doe dit dan ook. Ga het gesprek niet voortzetten terwijl je het eigenlijk al wilt beëindigen, je dwaalt dan in gedachten makkelijk af.
- Als je ergens geen verstand van hebt, zeg dat dan gewoon eerlijk. Doe niet net alsof je alles al weet. Iedereen kan wel iets van een ander leren. Sta hier voor open in elk gesprek. Je moet maar zo denken, iedere persoon kan je wel iets vertellen dat je nog niet wist. Soms moet je gewoon je ego en je eigen mening opzij schuiven om te leren van een ander.
- Vermijd gesloten vragen. Door open vragen te stellen zorg je dat het gesprek vloeiend verloopt en niet doodbloedt.Begin je vragen daarom met woorden als wie, wat, wanneer, waar, waarom of hoe. Als je de ander vraagt of iets goed ging, zegt hij ja of nee. Stel je een open vraag, dan krijg je veel interessantere antwoorden. Op deze antwoorden kun jij dan weer voortborduren.
- Laat je meevoeren door het gesprek.Tijdens een gesprek wil je al heel snel reageren of ergens op inhaken. Probeer dit eens een keer niet te doen en besteed je aandacht even 100% aan luisteren.
- Wees eerlijk. Als je iets niet weet, zeg dit dan gewoon eerlijk. Ga niet een bepaalde rol spelen of doen alsof je ergens kennis van hebt. Een goede gesprekspartner prikt hier namelijk zo doorheen.
- Een ervaring van iemand is persoonlijk. Als iemand iets vervelends heeft ervaren en dit aan je vertelt, hebben veel mensen de neiging om een soortgelijke ervaring te delen. Dit is niet nodig. Een ervaring is persoonlijk en nooit hetzelfde. Iedereen zijn ervaringen zijn even belangrijk. In plaats van je eigen ervaring te delen, kun je ook aandacht besteden aan het luisteren naar de ervaring van je gesprekspartner. Zorg dat hij zich gehoord voelt.
- Val niet in herhaling. Dit is vrij irritant. Toch doen heel veel mensen er aan. Bepaalde punten die ze duidelijk willen maken, vertellen ze op 3 verschillende manieren. Dit terwijl het bij de eerste keer al duidelijk was.Het is saai, neerbuigend en we doen het vaak. Steeds maar weer herhalen we het punt dat we willen maken, elke keer in net iets andere woorden. Niet doen.
- Maak het grotere plaatje duidelijk - blijf weg van details.Namen en rugnummers, plaatsen en andere details. Ze zijn vaak minder belangrijk als we zelf denken. Vaak zijn we hier helemaal niet in geïnteresseerd. We willen veel liever het complete plaatje zien.
- Luister oprecht. Heel veel mensen luisteren om te kunnen reageren. Sommige mensen luisteren ook alleen uit beleefdheid. Probeer eens oprecht te luisteren naar wat je gesprekspartner zegt. Probeer ook gerust door te vragen.
- Houd het kort.Kort maar krachtig. Dat helpt altijd. Bij lange verhalen moet je meer je best doen om de aandacht van het publiek vast te houden.
Uiteindelijk komt het er dus op neer dat je voor een goed gesprek vooral moet luisteren, interesse tonen en horen wat de ander zegt. Je zult zien dat je op deze manier veel minder oppervlakkige gesprekken zult hebben.
Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.