Betekenis
Als eerste beginnen we met de betekenis van de competentie plannen en organiseren. Plannen en organiseren betekent niets anders dan dat je in staat bent om je tijd met betrekking tot bepaalde werkzaamheden en bezigheden efficiënt in te delen en alle benodigde onderdelen te regelen.Prestatie-indicatoren
Ook bij de competentie plannen en organiseren zijn enkele prestatie-indicatoren van belang. Hierbij kun je onder andere denken aan:- Het efficiënt kunnen benutten van tijd en middelen.
- Je gaat georganiseerd en in de juiste tijdsvolgorde te werk.
- Je kunt goed inspelen op plotselinge of onverwachte veranderingen.
- Je houdt de voortgang in het oog en je bent continu op de hoogte van de actuele stand van zaken.
- Je houdt vast aan je plannen en je verliest je doelen niet uit het oog als je te maken krijgt met tegenslag. Verder houd je steeds rekening met de doelstellingen.
- Je maakt gebruik van bronnen, middelen en kennis.
Doel
Belangrijk is je uiteindelijke doel te benoemen in termen van op welke gebieden en in welke mate jij jouw planningsvaardigheden zou willen ontwikkelen. Als je erachter bent gekomen wat jouw zwakke punten zijn op het gebied van plannen en organiseren, dan kan het nuttig zijn om subdoelen voor jezelf te formuleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van jouw vaardigheden op het gebied van voortgangscontrole. Door middel van het vragen van respons kun je jouw voortgang bij deze competentie meten.Persoonlijke kenmerken en competenties
Aan de competentie plannen en organiseren zijn ook enkele persoonlijke kenmerken en andere competenties verbonden, onder meer de volgende:- Ordelijk (kenmerk)
- Zelfstandig (kenmerk)
- Praktisch (kenmerk)
- Besluitvaardigheid (competentie)
- Enthousiasme (competentie)
- Persoonlijke uitstraling (competentie)
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van persoonlijke kenmerken en competenties die je kunt associëren met de competentie plannen en organiseren. Andere competenties en kenmerken zijn onder meer doelgericht zijn en initiatief hebben.
Gedragscriteria voor plannen en organiseren
Bij de competentie plannen en organiseren horen ook enkele gedragscriteria. Een gedragscriterium is een omschrijving van de handelswijze die hoort bij een bepaalde competentie. In deze alinea worden enkele gedragscriteria van de competentie plannen en organiseren op een rijtje gezet:Je..
- Je kunt doelen opstellen voor anderen en voor jezelf.
- Je hebt een opgeruimd bureau.
- Je kunt een realistisch idee formuleren.
- Je kunt zowel voor jezelf als voor anderen prioriteiten stellen.
- Je kunt collega’s inschakelen op grond van hun vaardigheden en belangstelling.
- Je kunt onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken.
- Je kunt planningen maken op het gebied van onder andere personeel, bestellingen, onderhoud en uitgaven.
- Met behulp van jouw eigen agenda ben je in staat jouw eigen werkzaamheden te organiseren en plannen.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van gedragscriteria die van toepassing zijn op de competentie plannen en organiseren.
Tips
Als laatste hebben we nog een paar tips met betrekking tot de ontwikkeling van de competentie plannen en organiseren.- Er bestaan diverse trainingen op het gebied van plannen en organiseren. Time management is een voorbeeld van zo’n training.
- Plan jouw taken in blokken.
- Laat je niet afleiden door externe elementen.
- Maak aan het begin van jouw werkweek of werkdag een lijst met doelstellingen die haalbaar zijn.
- Stel prioriteiten voor jezelf en zorg ervoor dat je jouw doelstellingen een voor een bereikt.
Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.