Als je kritisch bent, let je vaak vooral op negatieve aspecten. Je velt een oordeel over iets of iemand, terwijl je er (nog) niet zo veel over weet. Je bent dan kritisch aan het denken. Dit is een vaardigheid die je jezelf kunt aanleren en die je kunt gebruiken bij het nemen van beslissingen en beoordelen of iets wel of niet klopt. Kritisch zijn is niet altijd negatief, maar wordt wel vaak negatief opgepakt door anderen. Natuurlijk is het daarbij belangrijk hoe je je oordeel formuleert en hoe je er mee omgaat.

Kritisch denken

Dit is een vaardigheid die je jezelf kunt aanleren en kunt gebruiken om de juiste beslissingen te nemen. Je bekijkt of een bewering of informatie juist is en in hoeverre het klopt. Door kritisch te denken voorkom je onjuiste informatie en herken je fouten makkelijker.

afbeelding-kritisch-denken

Kritisch leren denken

 • Informatie voor jezelf

 • Bekijk de problemen eerst voor jezelf voordat je informatie aan anderen gaat vragen. Het is handig als je problemen van meerdere kanten kunt bekijken. Betrek alleen relevante informatie bij je beoordeling.

  1. Vooroordelen

  Oordeel niet te snel, maar ga eerst op onderzoek uit en verzamel zoveel mogelijk informatie. Met de juiste informatie neem je een beter besluit.

  1. Neem niet alles voor waar aan wat anderen zeggen.

  Het is niet de bedoeling dat je meningen van anderen klakkeloos overneemt en verder verspreid. De bron die je dan overneemt kan het fout hebben, voorkom het doorgeven van verkeerde informatie.

  1. Onjuiste informatie vanuit de media.

  Media hebben maar één doel en dat is zo hoog mogelijke kijkcijfers behalen. Voor hen is het niet belangrijk of de informatie wel juist is. Zorg er dus voor dat je genoeg onderzoek hebt gedaan, voordat je de informatie gaat overnemen.

  1. 9/11- syndroom

  Mensen die niet kritisch denken en dezelfde mening van verschillende kanten horen, nemen dit snel over en gaan zelf ook weer verspreiden. Dit wordt vervolgens gezien als meerdere bronnen en anderen gaan daardoor denken dat de informatie wel zal kloppen. Doordat het van verschillende mensen komt, wordt het gezien als waarheid.

  1. Evalueren

  Laat jouw mening niet beïnvloeden door de mening van een ander. Ga zelf objectief op zoek naar informatie en vorm je eigen mening.

  1. Test jezelf

  Bekijk jouw mening vanuit een andere perspectief. Klopt je mening of oordeel dan nog steeds?

  afbeelding-hoe

  Kritische houding

  Een kritische houding aannemen betekent dat je het vermogen hebt de informatie die op je afkomt op waarde te schatten. Je bekijkt of de informatie waar en aanvaardbaar is. Door het stellen van de juiste vragen ga je ervoor zorgen dat er sprake is van een goede oordeelsvorming.

  Voordelen kritische houding

  • Je voorkomt snel fouten te maken.
  • Je voorkomt conflicten.
  • Je handelt niet op basis van emoties.
  • Je bent beter in het oplossen van problemen.
  • Je hebt beter begrip van de informatie.

   

  Nog meer oefenen
  Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Kritisch

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen