31 augustus 2021 
4 min. leestijd

Je teamrol bepalen met de persoonlijkheidstest Belbin

Je teamrol bepalen met de persoonlijkheidstest Belbin

De persoonlijkheidstest Belbin is een test waarbij het doel is om de eigen kwaliteiten en valkuilen in kaart te brengen. De achterliggende theorie van de test is gebaseerd op het onderscheiden van negen teamrollen. Binnen een team heb je persoonlijke, functionele en organisatorische rollen. Afhankelijk van het doel dat een team heeft kun je op basis van deze rollen een ideale samenstelling voor een team maken. Iedereen heeft een persoonlijkheid waarmee je een rol binnen een team kunt vervullen. Zo’n teamrol wordt bepaald door de manier waarop je omgaat met anderen, hoe je je gedraagt en de manier waarop je een bijdrage aan het team levert. De persoonlijkheidstest Belbin is dus ook interessant om te doen voor loopbaanadvies. Wil je oefenen voor het assessment? Vergeet dan niet om onderaan de pagina onze trainingspakketten te bekijken.


Inhoudsopgave:

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Persoonlijkheidstest Belbin uitleg

Als je inzicht hebt in de talenten van iedereen in je team, kun je deze optimaal inzetten en daardoor goede resultaten halen en een goede samenwerking bewerkstelligen. De rollen zijn op te delen in een vierdeling van doen, denken, willen en voelen. Onder de noemer doen vind je de bedrijfsman en de brononderzoeker. Onder de noemer denken vallen de plant en de monitor. De vormer en voorzitten vallen onder de categorie willen. De zorgdrager en groepswerker passen het beste binnen de categorie voelen. De specialist is niet ondergebracht in een van de (soortgelijke) categorieën.

De negen rollen van de persoonlijkheidstest Belbin

Belbin omschrijft negen teamrollen waarbij iedere rol zijn eigen kenmerken en valkuilen heeft. Hieronder worden de negen teamrollen uitgelegd.

De bedrijfsman

De eerste rol van de persoonlijkheidstest van Belbin is de bedrijfsman. De bedrijfsman is een harde werken die houdt van een gestructureerde aanpak. Daarnaast is hij vakkundig, realistisch, nuchter en ziet snel wat wel en niet haalbaar is. De bedrijfsman functioneert het beste wanneer er heldere instructies zijn en er duidelijk afspraken worden gemaakt. Ook regelmaat en ritme zijn hierbij belangrijk. Een valkuil van de bedrijfsman kan zijn dat vernieuwingen niet nuttig gevonden worden en dat er te snel iets gedaan wordt zonder er goed over na te denken. De bedrijfsman kan ook wat star zijn.

De brononderzoeker

De brononderzoeker is iemand die extravert, enthousiast, communicatief en speels is. Daarnaast is diegene nieuwsgierig, joviaal en een natuurlijke brainstormer. De brononderzoeker werkt het beste in drukte en afwisseling en wanneer er veel contacten en andere mensen in het werk voorkomen. Avontuur en vernieuwing zijn hierin ook belangrijk. Bekende valkuilen van een brononderzoeker zijn overenthousiasme, nonchalante houding, dingen niet afmaken en te snel afgeleid zijn.


De plant

De plant is een solistisch persoon en wordt gezien als een filosoof, introverte denker en dagdromer. De plant komt het beste tot zijn recht wanneer hij ruimte en rust krijgt en wanneer er sprake is van erkenning, creativiteit en een intellectuele uitdaging. Blijven hangen in het denken en niet gaan doen is één van de valkuilen van de plant. Daarnaast kan de plant ook te onrealistisch zijn.


De monitor

De monitor is iemand die altijd op zoek gaat naar de logische redenering en is een bedachtzame nadenker en doordenker. Hij houdt van analyseren en doet dit goed. Hierdoor stelt de monitor ook goede vragen. De monitor werkt het beste als hij dingen kan doorgronden en inzicht en overzicht heeft. Het gevaar van de monitor schuilt in koel en afstandelijk zijn. Daarnaast kan hij ook te lang blijven doorredeneren.

De vormer

De vormer is prestatiegericht, een ondernemer en pionier. Daarnaast is het een persoon die moedig, gedreven en wilskrachtig is. Ook de eigenschappen vlot, stellig en ongeduldig mogen hier niet ontbreken. De vormer voelt zich het meest thuis in werk dat prikkels en spanning biedt en houdt wel van competitie waardoor hij een ‘duel’ niet uit de weg gaat. Voor de vormer zijn winnen, resultaten en duidelijkheid belangrijk. De vormer heeft moeite met mensen die geen of weinig ambitie hebben en kan nogal eens wedijveren. Daarnaast heeft de vormer de neiging om over andere mensen heen te walsen.

De voorzitter

De voorzitten is iemand die van nature een coördinator is. Deze persoon is nieuwsgierig, ruimdenkend, rustig, tolerant en positief. De voorzitter vindt procedures en gezamenlijkheid prettig en werkt prettig bij gezamenlijk gedragen resultaten. De voorzitten kan vanuit zijn natuurlijk wel te veel en te makkelijk delegeren. Daarnaast is de voorzitter ook in staat om licht te manipuleren om een doel te behalen.


De zorgdrager

De zorgdrager is iemand die nauwkeurig is en daardoor gericht is op details. De zorgdrager is daarnaast perfectionistisch aangelegd, (over)bezorgd en innerlijk gespannen. De zorgdrager kan het beste functioneren als er sprake is van details, kwaliteit, veiligheid en zekerheid. Het grootste gevaar voor de zorgdrager schuilt in moeite hebben met delegeren, ontmoedigen door te veel zorgen en te veel beren op de weg zien.

De groepswerker

De groepswerker wordt gezien als het meest gevoelige lid van het team. Het is een persoon die mensgericht is, mild en meegaan. Daarnaast zijn ze humoristisch, sociaal, diplomatiek maar ook gevoelig. Ze werken het beste in situaties waarbij sprake is van een verdieping in de persoonlijke relaties, gezelligheid, gezamenlijkheid en verbondenheid. De groepswerker gaat conflicten liever uit de weg en zal dan ook proberen om weg te lopen voor confrontaties en spanningen weg te praten.


De specialist

De specialist is een solist die standvastig en stil is, maar ook een toegewijde vakman. Het enige wat de specialist nodig heeft is de ruimte om al zijn inhoudelijk kennis in te brengen tijdens het werk. Hierdoor kan de specialist opscheppen over zijn kennis, gefrustreerd raken door creativiteit en defensief gedrag vertonen.

Iedere rol zijn eigen kwaliteiten

Zoals je ziet, heeft elke rol zijn eigen kwaliteiten en brengen ze allemaal andere sterke punten en vaardigheden in binnen een team. De persoonlijkheidstest Belbin maakt voor iedereen inzichtelijk welke rol het beste bij jou past en laat zien wat jij toe te voegen hebt aan een team. De verschillende rollen waar de persoonlijkheidstest Belbin op gebaseerd is zorgen er ook voor dat je meer inzicht krijgt in je collega’s waardoor je je beter in hen kunt verplaatsen en je weet hoe je daarmee om kunt gaan.


Nog meer oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk de assessmenttrainingen hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen