24 augustus 2021 
4 min. leestijd

De persoonlijkheidstest DISC: inzicht in gedrag en communicatie

De persoonlijkheidstest DISC: inzicht in gedrag en communicatie

De persoonlijkheidstest DISC is een persoonlijkheidstest die wetenschappelijk onderbouwd is. Maar het is geen allesomvattende persoonlijkheidstest.  De naam DISC is een representatie van vier gedragsstijlen van mensen: Dominant, Invloed/Interactief, Stabiel, Consciëntieus. Deze gedragsstijlen vormen de basis voor persoonlijkheidsprofielen. Aan de hand van deze persoonlijkheidsprofielen kun je meer over jezelf leren maar ook over jezelf in relatie tot andere mensen. Door meer inzicht te verwerven in je eigen persoonlijkheid kun je effectiever zijn in de relaties met anderen en in je werk. Het gedrag van anderen wordt hierdoor makkelijker te begrijpen en in te schatten en daardoor is er makkelijker op te anticiperen. Als hier binnen een team goed op ingespeeld wordt, verhoogd dit de effectiviteit van een team omdat je elkaar makkelijker begrijpt. Wil je oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze trainingspakketten onderaan de pagina.


Inhoudsopgave: 

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat kun je verwachten van de persoonlijkheidstest DISC?

De persoonlijkheidstest bestaat doorgaans uit een online vragenlijst die zich richt op je gedrag en manier van communiceren. Per vraag krijgt je vier antwoordmogelijkheden waarvan je aan moet geven welk antwoord het beste bij jou past. Deze antwoorden komen regelmatig in verschillende samenstellingen terug zodat er een goed beeld ontstaat van jouw gedrag of eigenschappen. Bij deze vragen bestaat er geen goed of fout antwoord. Iedereen heeft sterke en zwakke kanten en het is een goede eigenschap om je sterke kanten op een positieve manier te gebruiken en je zwakke kanten als een uitdaging te zien.


Wat zegt de persoonlijkheidstest DISC over mij?

Aan de hand van het DISC model worden je voorkeursstijlen, sterke kanten, communicatie en groeimogelijkheden overzichtelijk verkend en weergegeven. De vier verschillende hoofdstijlen, D I S C, heeft iedereen in zicht en onze persoonlijke stijl wordt bepaald door de combinatie hiervan. Daarnaast kunnen deze gedragsstijlen ook gekoppeld worden aan de kleuren. Hieronder wordt alles duidelijk uitgelegd.

 

Hoge score D-stijl (dominant)

De gedragsstijl dominant wordt gekenmerkt door prestatiegerichtheid, hoog tempo, leiding nemen, gedrevenheid, controlerend direct en extravert. Als je hoog scoort op deze gedragsstijl wordt dit beschouwd als zelfverzekerd en niet bang voor een confrontatie. Daarnaast ben je resultaatgericht, bepaal je richting en neem je snel beslissingen. Ook wil je graag zelf keuzes maken en neem je geen blad voor de mond. Je bent assertief, neemt graag risico’s, komt snel tot de kern, een goede onderhandelaar, maar wel een tikkeltje ongeduldig. Bij andere mensen kun je arrogant en direct overkomen. Daarnaast kun je drammerig zijn en in sommige situaties misschien te direct communiceren. De kleur die gepaard gaat met de gedragsstijl dominant is rood en representeert dominantie en durfal. Een tip om met deze mensen om te gaan is om ze het idee te geven dat zij de koers kunnen bepalen en je kunt ze beter niet lastig vallen met details.


Hoge score I-stijl (Invloed/interactief)

Kenmerkend voor de gedragsstijl invloed zijn de eigenschappen relaterend hartelijk, prater, verbaal, impulsief, extravert en enthousiast. Behaal je een hoge score op deze gedragsstijl dan ben je waarschijnlijk iemand die liever zelf praat dan luistert en snel enthousiast is. Je tempo ligt hoog en je bent erg ervaringsgericht. Je kunt anderen goed beïnvloeden, staat open voor nieuwe ideeën, bent gevoelig voor trends en imago. Daarnaast ben je goed van vertrouwen, over het algemeen optimistisch en neem je beslissingen vooral op basis van je gevoel. Jouw gevaar schuilt in het teveel praten waardoor je anderen niet aan het woord laat. Ook kun je opdringerig overkomen bij andere mensen. De kleur die past bij de I-gedragsstijl is geel en deze staat voor ‘hoe meer zielen hoe meer vreugd’. Een tip voor omgaan met deze mensen is dat je deze personen het gevoel moet geven dat ze erbij horen en dat je ze waardering geeft.


Hoge score S-stijl (stabiel)

De kenmerken die horen bij deze gedragsstijl zijn relaterend betrokken, attent, gesloten, harmonie, teamplayer, introvert en vriendelijk. Scoor je hoog op deze gedragsstijl, dan ben je waarschijnlijk een goede luisteraar, heb je een vriendelijke uitstraling en stel je beslissingen het liefst nog even uit. Je bent servicegericht maar houdt niet van plotselinge veranderingen. Daarnaast houd je ook niet van conflictsituaties en observeer en reflecteer je graag. Je voert zaken het liefst stap voor stap uit en je bent meegaan, bescheiden, attent en gevoelig voor de emoties en gevoelens van anderen. Bij andere mensen kun je onderdanig overkomen. Daarnaast kun je in sommige situaties te bescheiden zijn en jezelf wegcijferen. Bij deze gedragsstijl past de kleur zachtaardig groen oftewel niet te beroerd om mee te denken. Je kunt het beste met deze mensen omgaan door ook te luisteren naar wat zij te zeggen hebben en niet te veel van de hak op de tak te springen.


Hoge score C-stijl (consciëntieus)

Deze gedragsstijl wordt gekenmerkt door de eigenschappen controlerende denker, afwachtend, privacy, introvert, gesloten, observator en precies. Als je hoog scoort op deze gedragsstijl, dan hebben mensen te maken met iemand die gericht is op kwaliteit en daarnaast zorgvuldig en betrouwbaar is. Je bent objectief maar luistert ook kritisch. Je legt de lat voor jezelf hoog en zal niet snel een fout maken. Daarnaast heb je oog voor detail, ben je feitelijk, formeel en soms wat afstandelijk. Bij andere mensen kun je overkomen als te kritisch en perfectionistisch. Een valkuil kan zijn dat je alles tot in details wilt controleren. De kleur die hiermee gepaard gaat is helderblauw en staat voor weldoordacht. Je kunt het beste omgaan met deze mensen door ze niet te overvallen met een plotseling besluit en ze te voorzien de informatie die ze graag willen, al dan niet gedetailleerd.

 

Een vijfde kleur bij de persoonlijkheidtest DISC

Zoals je gezien hebt, is aan iedere gedragsstijl een kleur gekoppeld, maar in sommige gevallen kan er nog een kleur gebruikt worden, namelijk paars. Paars staat voor niet in een hokje te plaatsen. Dit kan bij je passen wanneer je je herkent in alle kleuren en je makkelijk aanpast aan situaties. Het is wel belangrijk dat je hierbij continu je eigen identiteit in de gaten houdt. Een tip voor het omgaan met deze mensen is om ze te vragen om te multitasken als ze meerdere talenten hebben, maar geef ze hier dan ook wel de tijd en ruimte voor.  


Nog meer oefenen voor het assessment

Wil je nog meer oefenen voor het assessment? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk de trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen