Onderdelen
Net als bij het selectie assessment bestaat ook het ontwikkelassessment uit diverse onderdelen. De opbouw van het ontwikkelassessment is verschillend per medewerker, vaak bepaald op grond van de baan of branche waarin hij werkzaam is. Onderdelen die vaak terugkomen gedurende het ontwikkelassessment zijn de capaciteitentest, het rollenspel, de postbakoefening en de persoonlijkheidsvragenlijsten.Wanneer ingezet?
Meestal wordt deze variant van het assessment ingezet wanneer een leidinggevende een 0-meting wil gaan doen wat betreft de ontwikkeling van een bepaalde werknemer. Dit kan onder meer met het oog op de volgende zaken zijn:- een individueel ontwikkelingsplan
- vernieuwing: hierdoor kan de werkgever beter inzicht krijgen in waar een bepaalde werknemer zich het beste thuis zou voelen binnen de organisatie.
- Bij indiensttreding, als er direct een beeld gevormd moet worden over welke ontwikkelingen de werknemer precies nodig heeft.
Doel
Een ontwikkelassessment wordt nooit ingezet alleen om te kunnen oordelen over of iemand geschikt of ongeschikt is, zoals dit wel het geval is bij het selectie assessment. Het voornaamste doel van een ontwikkelassessment is gericht op de manier waarop jij jezelf als werknemer verder kunt ontwikkelen. Door middel van dit ontwikkelassessment kom je er voor jezelf ook achter wat jouw sterkten en zwakten zijn. Zo kun je ook te weten komen op welke gebieden je nog verder moet leren. Ook voor het bedrijf waarvoor je werkzaam bent is dit nuttig, aangezien zij zo een beter zicht op jou als werknemer kunnen krijgen.Resultaat ontwikkelassessment
Nadat je het ontwikkelassessment hebt afgelegd, volgt altijd een eindgesprek. In dit eindgesprek wordt uiteindelijk een verband gelegd tussen de diverse onderdelen van het assessment, zoals bijvoorbeeld het interview en de rollenspellen. Onder meer deze twee onderdelen worden besproken en je hebt als werknemer altijd het recht om vragen te stellen als je vindt dat iets onduidelijk is.Verder krijg je ook een advies mee op basis van een vooraf opgestelde vraag. Uiteindelijk worden alle resultaten op papier gezet in een rapportage met betrekking tot het afgenomen assessment. Als je toestemming hebt verleend voor het opsturen van de rapportage, wordt deze naar de werkgever gestuurd.
Assessmentrapport
Aan het einde van het ontwikkelassessment krijg je uiteraard ook een assessmentrapport mee.In het rapport van het ontwikkelassessment staat onder meer advies over hoe je jezelf beter kunt ontwikkelen en hoe je deze ontwikkeling in gang kunt zetten. De werknemer krijgt dit rapport te zien voordat het wordt opgestuurd naar de desbetreffende werkgever. Ben je het oneens met bepaalde resultaten, dan kun je voordat het rapport verstuurd wordt een klacht indienen. Alleen met jouw oestemming mag het assessmentrapport worden doorgestuurd naar de werkgever.Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.