Bij het afnemen van een ontwikkelassessment, ook wel omschreven als een ontwikkelingsassessment of een potentieel assessment, wordt er een analyse gemaakt van de kwaliteiten van een werknemer en worden deze kwaliteiten helder in kaart gebracht. Nadat een analyse is gemaakt van de kwaliteiten van een bepaalde werknemer, wordt vervolgens gesproken over waar deze werknemer in de toekomst of in het heden het beste tot zijn/haar recht kan komen.

Onderdelen

Net als bij het selectie assessment bestaat ook het ontwikkelassessment uit diverse onderdelen. De opbouw van het ontwikkelassessment is verschillend per medewerker, vaak bepaald op grond van de baan of branche waarin hij werkzaam is. Onderdelen die vaak terugkomen gedurende het ontwikkelassessment zijn de capaciteitentest, het rollenspel, de postbakoefening en de persoonlijkheidsvragenlijsten.

Wanneer ingezet?

Meestal wordt deze variant van het assessment ingezet wanneer een leidinggevende een 0-meting wil gaan doen wat betreft de ontwikkeling van een bepaalde werknemer. Dit kan onder meer met het oog op de volgende zaken zijn:
  • een individueel ontwikkelingsplan
  • vernieuwing: hierdoor kan de werkgever beter inzicht krijgen in waar een bepaalde werknemer zich het beste thuis zou voelen binnen de organisatie.
  • Bij indiensttreding, als er direct een beeld gevormd moet worden over welke ontwikkelingen de werknemer precies nodig heeft.

Doel

Een ontwikkelassessment wordt nooit ingezet alleen om te kunnen oordelen over of iemand geschikt of ongeschikt is, zoals dit wel het geval is bij het selectie assessment. Het voornaamste doel van een ontwikkelassessment is gericht op de manier waarop jij jezelf als werknemer verder kunt ontwikkelen. Door middel van dit ontwikkelassessment kom je er voor jezelf ook achter wat jouw sterkten en zwakten zijn. Zo kun je ook te weten komen op welke gebieden je nog verder moet leren. Ook voor het bedrijf waarvoor je werkzaam bent is dit nuttig, aangezien zij zo een beter zicht op jou als werknemer kunnen krijgen.

afbeelding-doel-schieten

Resultaat ontwikkelassessment

Nadat je het ontwikkelassessment hebt afgelegd, volgt altijd een eindgesprek. In dit eindgesprek wordt uiteindelijk een verband gelegd tussen de diverse onderdelen van het assessment, zoals bijvoorbeeld het interview en de rollenspellen. Onder meer deze twee onderdelen worden besproken en je hebt als werknemer altijd het recht om vragen te stellen als je vindt dat iets onduidelijk is.

Verder krijg je ook een advies mee op basis van een vooraf opgestelde vraag. Uiteindelijk worden alle resultaten op papier gezet in een rapportage met betrekking tot het afgenomen assessment. Als je toestemming hebt verleend voor het opsturen van de rapportage, wordt deze naar de werkgever gestuurd.

afbeelding-resultaat

Assessmentrapport

Aan het einde van het ontwikkelassessment krijg je uiteraard ook een assessmentrapport mee.In het rapport van het ontwikkelassessment staat onder meer advies over hoe je jezelf beter kunt ontwikkelen en hoe je deze ontwikkeling in gang kunt zetten. De werknemer krijgt dit rapport te zien voordat het wordt opgestuurd naar de desbetreffende werkgever. Ben je het oneens  met bepaalde resultaten, dan kun je voordat het rapport verstuurd wordt een klacht indienen. Alleen met jouw oestemming mag het assessmentrapport worden doorgestuurd naar de werkgever.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Ontwikkelassessment

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen