Het selectie-assessment is het soort assessment dat vandaag de dag het meeste voorkomt. Dit assessment is vaak een onderdeel van sollicitatieprocedures.

Doel

Het doel van het selectie-assessment is inzicht te krijgen in hoe goed een bepaalde sollicitant zou kunnen functioneren in het beroep waarop is gesolliciteerd. Het assessment wordt gebruikt vanuit de gedachte dat onder andere brieven, vragenlijsten en gesprekken in principe niet voldoende zijn om aan te tonen hoe hoog iemands geschiktheid daadwerkelijk is.

Onderdelen van het selectie assessment

Het selectie assessment bestaat uit verschillende onderdelen, een van deze onderdelen is de capaciteitentest. Met de capaciteitentest kunnen de cognitieve vaardigheden van een persoon bepaald worden. Naast de capaciteitentest krijgen sollicitanten ook te maken met onder meer een persoonlijkheidstest en een competentietest. Welke onderdelen je tijdens het selectie assessment krijgt, is afhankelijk van het beroep waarvoor jij hebt gesolliciteerd. Aan de hand van de resultaten van het assessment kan men een conclusie trekken over of iemand wel of niet geschikt is voor het beroep.

afbeelding-selectie-assessment

Bureaus

Meestal wordt een selectie assessment afgenomen bij een assessmentbureau. Deze assessmentbureaus zijn in de regel onafhankelijk, het zijn bureaus die voor diverse bedrijven of organisaties assessments afnemen. In de meeste gevallen wordt het assessment afgenomen op het kantoor van het desbetreffende assessmentbureau.

Afname selectie assessment

De afname van het selectie assessment kan voorkomen in verschillende vormen. De persoonlijkheidstest, competentietest en capaciteitentest worden tegenwoordig vaker online afgenomen dan op kantoor. Het is hiervoor wel nodig dat je thuis de beschikking hebt over een computer, aangezien deze onderdelen vaak thuis worden afgenomen. Het kan echter ook voorkomen dat je een bepaald onderdeel op locatie moet afleggen, zodat men de controle over het assessment kan behouden. Een praktijksimulatie wordt altijd afgenomen op locatie, aangezien dit thuis onmogelijk is.

Resultaat

In de meeste gevallen volgt het resultaat van het afgenomen selectie assessment een week later. In sommige gevallen kan het voorkomen dat je aan het einde van de dag waarop je het assessment hebt moeten afleggen, al het resultaat en de conclusie op basis van dat resultaat te horen krijgt. De eindresultaten van de onderdelen die je hebt afgelegd worden geformuleerd in een rapport, waarin ook adviezen en aanbevelingen staan. Deze adviezen en aanbevelingen worden gedaan op grond van het assessment dat is afgenomen. Onder andere iemands geschiktheid voor het beroep waarop gesolliciteerd is, staat vermeld in de rapportage.

Rapport

Iedere sollicitant krijgt een apart rapport dat voor hem of haar persoonlijk is opgesteld. Het rapport wordt opgesteld nadat het volledige assessment is afgenomen. De sollicitanten krijgen hun rapport altijd als eerste te zien en beslist uiteindelijk zelf of dit rapport wel of niet doorgestuurd mag worden naar de (potentiële) werkgever. Als je ervoor kiest om het rapport niet door te laten sturen, is de kans klein dat je wordt aangenomen bij het desbetreffende bedrijf.

afbeelding-rapport

Betekenis adviesrapport

Je kunt er niet zomaar van uitgaan dat een face-to-face gesprek en een positief advies betekenen dat je daadwerkelijk wordt aangenomen voor de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Ook hoeft een negatief advies niet per se te leiden tot een afwijzing voor de baan. Een werkgever heeft niet de plicht om een advies op te volgen, negatief of positief, en iemand wel of niet aan te nemen.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Selectie assessment

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen