20 november 2019 
5 min. leestijd

Sporttest politie

Sporttest politie

De sollicitatieprocedure om te mogen werken bij de politie bestaat uit veel verschillende onderdelen. Een daarvan is de sporttest van de politie. Deze sporttest is een fysieke test, waarbij een parcours de werkelijkheid van het vak nabootst. Je ziet hier verschillende sportonderdelen terug, waar jij doorheen moet komen binnen een bepaalde tijd. Aan de hand van deze test kun je worden afgewezen of een uitnodiging krijgen om door te mogen naar de volgende ronde. 

 

Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is de sporttest politie

De sporttest van de politie is een fysieke test waarbij een parcours uit de praktijk wordt nagebootst en je aan de hand van jouw conditie wordt getest of je klaar bent om het werk van een politieagent uit te kunnen voeren. De test wordt ook wel de Fysieke Vaardigheidstoets genoemd, doordat je op jouw fysieke gesteldheid wordt beoordeeld. Jouw conditie moet namelijk in orde zijn om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. De fysieke vaardigheden die hierbij komen kijken kunnen immers veel van jouw lichaam eisen. 


De onderdelen van de sporttest politie

De sporttest voor de politie bestaat uit verschillende onderdelen, waarbij voor verschillende leeftijdscategorieën bepaalde eisen gesteld worden. Een van de onderdelen is de coopertest. Wie op de middelbare school gymles heeft gehad weet dat de coopertest wordt getoetst aan de hand van een bepaalde afstand die afgelegd moet worden. De test beoordeeld hoe het met jouw conditie gesteld is. Je moet een afstand afleggen binnen 12 minuten, waarna een beoordeling wordt gegeven. Hoe meer meters jij aflegt binnen deze minuten, hoe beter jouw score zal zijn. 

Om een beoordeling te kunnen geven over jouw conditie zijn bepaalde afstanden vastgesteld die jij moet behalen. Deze zijn opgedeeld in verschillende leeftijdscategorieën en op basis van geslacht. Zo moet een man tot en met 30 jaar een afstand van 2400 meter afleggen en een vrouw in dezelfde leeftijdscategorie 1900 meter. Iedere vijf jaar die bij de leeftijd wordt opgeteld, wordt er 100 meter afgetrokken van de vereiste afstand. De minimale afstand die mannen moeten afleggen vanaf 51 en ouder is 1900 meter. Bij vrouwen is de afstand vanaf 55 jaar en ouder 1300 meter. Uiteraard kun je een hoge score behalen wanneer je meer meters aflegt dan de vereiste afstand in deze 12 minuten. 

 

Push-ups goed uitvoeren binnen de gegeven tijd bij de sporttest politie

Een ander onderdeel van de sporttest van de politie is het onderdeel push-ups. Hierbij wordt een tijd van 2 minuten gehanteerd. Het gaat er hierbij om hoeveel push-ups je binnen deze tijd uitvoert, maar ook dat je deze op de juiste manier uitvoert. Je moet hierbij jouw voeten goed plaatsen, jouw handen in de gewenste positie en je armen in een hoek van 90 graden buigen. Jouw gehele lichaam moet tijdens de uitvoering gestrekt zijn. De push-ups die jij anders uitvoert, worden daarom afgekeurd. Je moet echter wel een bepaalde hoeveelheid behalen om de test te kunnen halen. 

Push-ups uitvoering

Ook bij dit onderdeel van de sporttest voor de politie worden bepaalde eisen gesteld per leeftijdscategorie en geslacht. Mannen tot en met 30 jaar moeten 20 push-up binnen 2 minuten behalen, voor vrouwen is dit 10 push-ups. Per vijf jaar in leeftijd worden er twee push-ups van het totaal afgehaald. Zo hoef je bij een leeftijd van 36 tot en met 40 jaar als man 16 push-ups te doen en vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie 6 push-ups. Ouder dan 55 jaar hebben een respectievelijk aantal van 8 en 2 push-ups die afgerond moeten worden binnen 2 minuten. Houd er wel rekening mee dat je de opdracht te allen tijde goed moet blijven uitvoeren en dat je een hogere score behaalt als je meer push-ups binnen de gegeven tijd weet af te ronden. 

 

Sit-ups als vast onderdeel van de politietest 

Ook sit-ups zijn een vast onderdeel van de sporttest bij de politie. Hiervoor moet je op jouw rug gaan liggen en je vingertoppen achter de bovenkant van je oren plaatsen. Jouw benen moeten in een hoek van 90 graden komen te staan. Vanuit deze positie moet je jouw lichaam zo ver mogelijk omhoog brengen en je ellebogen kruislings de binnenkant van jouw knieën laten raken. Pas wanneer je dit gedaan hebt en je weer hebt laten terugzakken wordt dit als een sit-up geteld. Een half afgeronde sit-up, waarbij bijvoorbeeld de knieën niet geraakt zijn, tellen niet mee voor jouw beoordeling. 

Iedere leeftijdscategorie kent ook hier weer zijn eigen vereisten. Mannen tot en met 30 jaar moeten binnen een korte tijd 30 sit-ups uit kunnen voeren. Voor vrouwen geldt een minimum van 20. Tot en met 35 jaar is dit een respectievelijke 27 en 17 sit-ups. Per vijf jaar gaan er een aantal uitgevoerde oefeningen vanaf, totdat je bij de leeftijdscategorie ouder dan 55 jaar voor mannen 12 sit-ups en voor vrouwen 4 sit-ups overhoudt. Dit vergt veel van zowel jouw buikspieren als jouw onderrug, waardoor er voor dit aantal gekozen is. Houd er wel rekening mee dat er een bepaalde tijdsdruk op ligt, waardoor de uitvoering snel moet gebeuren en je jouw buikspieren van tevoren al getraind moet hebben. 


Trainen voor de sporttest politie

Als je de sporttest voor de politie wilt doorstaan moet je zoveel mogelijk oefenen. Jouw conditie moet optimaal zijn voordat je aan de test begint. Je kunt hiervoor zoveel mogelijk aan de slag gaan met hardlopen, zodat je de coopertest goed af kunt leggen. Begin hiervoor met korte afstanden en bouw dit steeds verder op. Ga in eerste instantie voor duurloop, zodat je een goede conditie op kunt bouwen. Wanneer je merkt dat een bepaalde afstand eenvoudiger gaat, kun je beginnen met het aanpassen van jouw snelheid. Zo kun je steeds verder komen in zowel jouw afstanden als jouw snelheid. 

Denk hierbij ook aan verschillende andere zaken. Zo moet je altijd streven naar een realistisch haalbare afstand. Als je weet wat jouw minimale afstand is van de coopertest kun je deze als uitgangspunt nemen. Echter kun je ook voor langere afstanden kiezen, zodat jouw conditie nog meer wordt opgebouwd. Iedere keer wanneer je een bepaalde ronde hebt afgelegd is het van belang dat je de tussenstand opschrijft. Zo zie je jouw vooruitgang en krijg je meer motivatie om de dag erna weer te gaan trainen. 

 

Wissel conditie- en krachttraining af tijdens de voorbereiding 

Bij de coopertest is het van belang dat je jouw energie zoveel mogelijk verdeelt. Begin daarom op een rustig tempo en bouw dit steeds verder op. Hoe meer energie je overhoudt voor het einde, hoe groter de afstand is die je uiteindelijk af kunt leggen. Jouw mentale gesteldheid is hierbij ook van belang. Je moet positief blijven denken, ook als er tijdens jouw training veel misgaat. Blijf hier ook niet over nadenken, maar ga met frisse moed de nachtrust in om de dag erna weer met veel energie de nieuwe ronde in te gaan. 

Begin naast het opbouwen van conditie ook aan krachttraining. Jouw buikspieren en armspieren moeten optimaal zijn voor de sporttest van de politie. Bouw bijvoorbeeld de push-ups iedere dag op aan de hand van een trainingsschema. Loop hierbij niet te hard van stapel. Als je al een tijd niet gesport hebt, kan het namelijk zijn dat je er maar enkele push-ups uit krijgt zonder dat je hier veel moeite mee hebt. Neem daarom genoegen met kleine stappen. Je wilt jouw armen niet te veel overbelasten, omdat dit ook nadelig kan werken op de resultaten tijdens de officiële sporttest. Dit geldt ook voor de sit-ups. 


Nog meer oefenen voor het politie assessment

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de politietest onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een politietest en je zult hoger scoren voor alle politietest  onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Doe hier de Politietest Coaching

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen