09 november 2021 
3 min. leestijd

Wat test je met de Belbin test

Wat test je met de Belbin test

De Belbin test is gebaseerd op de beroemde theorie van Dr. Meredith Belbin. Volgens deze theorie zijn er binnen een team negen rollen te identificeren en door middel van de Belbin test worden jouw teamrollen in kaart gebracht. De negen rollen zijn onder te verdelen in persoonlijke, organisatorische en functionele rollen. Op basis van deze rollen kan, afhankelijk van het doel, de ideale samenstelling voor een team bepaald worden. Tijdens de test beantwoord je vragen zie zich richten op gedragingen, kenmerkende uitspraken en behoeften die bij jou passen. Wil je verschillende capaciteitentesten oefenen? Vergeet dan niet om een kijkje te nemen bij onze trainingspakketten onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Het doel van de Belbin test

Naar aanleiding van de test kun je ervoor zorgen dat je team beter gaat functioneren. Mensen ontdekken welke rollen het beste bij hen passen en wat zij het beste kunnen. Hierdoor kun je de werkzaamheden afstemmen op de mensen, voorzie je in een betere samenwerking en dus minder schuring. Je kunt ook in kaart brengen welke rol bij jou past en welke taken jij het beste op je kunt nemen. Daarnaast biedt de Belbin test ook inzicht in welke banen bij je zouden kunnen passen.


De onderliggende principes

Voordat de Belbin test en de theorie daarachter tot stand kwamen, onderzocht Belbin de vraag waarom in sommige teams getalenteerde mensen falen en teams met andere of minder kwaliteiten wel succes kunnen hebben. Om een theorie te kunnen ontwikkelen waarmee de effectiviteit van teams vergroot kon worden, werd er gebruik gemaakt van drie samenhangende principes:
 1. Teamrol: de manier die typisch is voor de persoon om hun karaktertrekken in te zetten en te gebruiken.
 2. Functionele of vakinhoudelijke rol: gebaseerd om de professionele en technische bekwaamheid van de persoon in kwestie.
 3. Hiërarchische rol: gebaseerd op de plek in de organisatie van de persoon in kwestie.
  Daarnaast gaat Belbin ervan uit dat de verschillende grondvormen van de persoonlijkheid samen een resultaatgericht en effectief team kunnen vormen. De zes persoonlijkheidskenmerken waar het om gaat zijn:
  1. Altruïsme
  2. Consciëntieusheid
  3. Creativiteit
  4. Dominantie
  5. Emotie
  6. Kwaliteit van denken
 4. Op basis van deze gegevens werden initieel acht teamrollen opgesteld, waar later nog een negende aan toe werd gevoegd. Deze teamrollen zijn complementair en een team kan deze persoonlijke eigenschappen combineren tot effectief doel dat past bij de doelstellingen van het team en het bedrijf.


De teamrollen volgens Belbin

De bedrijfsman: is een taakgerichte aanpakker die nuchter is en ideeën om kan zetten naar concrete taken. De bedrijfsman kan soms wat behoudend en star zijn.
De brononderzoeker: is iemand die kansen ziet, nieuwe ideeën bedenkt en een extraverte netwerker is. Een valkuil van de bedrijfsman is dat hij snel verveeld en nonchalant kan zijn.
De groepswerker: is een meegaande sfeermaker die gevoelig en sociaal is. Hij gaat conflicten liever uit de weg en kan niet goed met stress omgaan.
De monitor: is iemand met een kritische helikopterview en is analytisch en bedachtzaam. De monitor kan afstandelijk zijn en hakt over het algemeen geen knopen door.
De plant: komt met originele oplossingen en is een denker die met vernieuwende ideeën komt. De valkuilen die dit met zich meebrengt is dat de plant is solist en een dromer is. Hij is niet heel daadkrachtig en kan erg onrealistische ideeën hebben.
De specialist: is een toegewijd, vakkundig en inhoudelijk persoon. De specialist is graag op zichzelf, komt met creatieve oplossingen maar heeft moeite met werken binnen een team.
De voorzitter: is iemand die besluitvaardig en gestructureerd, wat hem een natuurlijke leider maakt. Daarnaast is hij rustig en tolerant. Een valkuil is dat hij soms andere manipuleert om dingen gedaan te krijgen.
De vormer: is een competitieve, gepassioneerde en gedreven ondernemer. Dit maakt wel dat hij onverdraagzaam en ongeduldig kan zijn en door zijn passie over andere mensen heen kan walsen.
De zorgdrager: is een kwaliteitsbewaker die perfectionistisch en consciëntieus is. De zorgdrager kan zich te veel op het probleem richten in plaats van op de oplossing en vindt het moeilijk om taken te delegeren.
Bij de brononderzoeker, groepswerker en voorzitter ligt de nadruk vooral op het sociale aspect. Bij de plant, de monitor en de specialist ligt de nadruk meer op het denken. Bij de bedrijfsman, de vormer en de zorgdrager is vooral actie heel belangrijk.


Voor wie is de Belbin test?

De Belbin test is een interessante tool voor managers die een team moeten samenstellen of coördineren. Ga je als coach aan de slag met een team? Dan kun je de Belbin test gebruiken om te ontdekken hoe het team effectiever kan gaan functioneren. Maar je kunt de Belbin test ook zelf gebruiken om te ontdekken wat jouw zwakke en sterke kanten zijn binnen een team. De Belbin test kan een mooie aanvulling zijn als je op zoek bent naar een nieuwe baan.

Nog meer oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk de trainingspakketten hieronder. 


€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen