21 plus toets universiteit

Als je begint aan een opleiding ga je ervan uit dat je alle vaardigheden beheerst om ook successen te behalen tijdens jouw loopbaan. Echter is het niet altijd eenvoudig om toegelaten te worden tot de gewenste opleiding. Zeker wanneer je al een tijd aan het werk bent of wilt doorstromen nadat je gestopt bent met een bepaalde opleiding gelden er geheel andere regels om aan de opleiding te beginnen.  Als je wilt gaan studeren aan een universiteit kan hier een lang traject aan vooraf gaan. Zo moet je een 21 plus toets voor de universiteit doen, wat ook wel een colloquium doctum genoemd wordt. Met deze toets wordt gekeken of je toch aan de toelatingseisen voldoet. Onderstaande informatie helpt jou in de eerste stappen van de voorbereiding, zodat je weet waar je aan toe bent. Wil je capaciteitentesten oefenen? Bekijk dan onze trainingspakketten onderaan de pagina.

 

Inhoudsopgave


Wat is de 21 plus toets van de universiteit?

Het kan zijn dat je niet alle benodigde diploma’s hebt behaald om aan een universitaire studie te kunnen beginnen. Ook kan het zijn dat je er tijdens jouw werk achter komt dat je voor een betere baan ook een betere studie gevolgd moet hebben. In beide gevallen moet je via een andere weg toegelaten worden tot de universiteit. Dit gebeurt door middel van de 21 plus toets van de universiteit. Deze toets test jouw vaardigheden aan de hand van verschillende examens, waarbij bekeken wordt of je de opleiding aan kan en of je hier daadwerkelijk successen mee kunt behalen. 

De examens die je moet afleggen voor de opleiding naar keuze tijdens de 21 plus toets van de universiteit wordt bepaald door een commissie van de opleiding. In de meeste gevallen gaat het om een of meerdere examens, welke ook voor komen in de algemene vwo-vakken. Voor deze examens moet je je zelf aanmelden. Het is daarom van belang dat je weet welke procedure erachter schuilt en welke vakken je kunt verwachten. Je krijgt in feite verschillende vwo-deelcertificaten als je de examens met een goed gevolg afrondt. 


Voorwaarden van de 21 plus toets van de universiteit

Er gelden een aantal voorwaarden voor de 21 plus toets van de universiteit. De eerste is dat je 21 jaar of ouder moet zijn, of 21 moet worden in het collegejaar waarin je de aanvraag indient. Ook moet je een vooropleiding in Nederland hebben gevolgd. Je kunt zelfs als je geen toegang tot de universiteit krijgt, maar wel een opleiding in Nederland hebt gevolgd, de toets aanvragen om ervoor te zorgen dat je toegelaten wordt. Als je in het buitenland hebt gestudeerd zijn er andere eisen aan gesteld. Hiervoor moet je ook bij een andere pagina op de website van de gewenste universiteit kijken. 

Ook is de 21 plus toets van de universiteit bedoeld voor mensen die wel een vwo-diploma hebben behaald, maar niet aan de profieleisen van de opleiding voldoen. Je kunt dit traject dus niet zomaar doen als je een havodiploma hebt behaald of de hbo-opleiding niet hebt afgerond. Ook hiervoor gelden er weer andere eisen, waardoor je goed na moet gaan of je aan deze eisen voldoet of in aanmerking komt voor de 21 plus toets. 

Daarbij komt ook dat je de opgelegde examens binnen twee jaar moet hebben behaald. Je kunt er dus niet heel lang over doen, maar moet in twee jaar tijd alle examens hebben afgelegd en behaald hebben met een voldoende. Houd er daarom rekening mee dat wanneer je meerdere vakken moet doen, de resultaten alleen binnen dit termijn gelden. De meeste examens worden een keer per jaar afgelegd, waarbij ook kans is op een herkansing. 

 

De verschillende onderdelen van een 21 plus toets van de universiteit

De 21 plus toets van de universiteit draait dus om het behalen van voldoendes voor examens die jij op het vwo niet hebt hoeven afleggen. Het is afhankelijk van de opleiding welke examens jou opgelegd kunnen worden. Zo kan het voor komen dat je examens in scheikunde, biologie, natuurkunde, wiskunde A of wiskunde B moet afleggen. Dit zijn de examens die voor vrijwel iedereen gelden en waarvoor te allen tijde een voldoende behaald moet worden om tot een opleiding toegelaten te worden. 

Ook kan het voor komen dat je bepaalde staatsexamens af moet leggen. Dit zijn voor sommige opleidingen voornamelijk talen. De verschillende vreemde talen die op het vwo voor komen moet je goed beheersen om aan een van de studies te kunnen beginnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Nederlands of Engels. De talen worden op twee onderdelen getoetst: jouw leesvaardigheid en schrijfvaardigheid.  Bij leesvaardigheid worden jou verschillende teksten voorgelegd waarover je vragen moet beantwoorden. Je moet hiervoor de teksten goed gelezen hebben en op zoek gaan naar de juiste manier van lezen om alle antwoorden te vinden. Ook jouw woordenschat moet hiervoor breed genoeg zijn. Zonder een goede woordenschat ga je delen van de toets namelijk niet begrijpen.  Jouw schrijfvaardigheid op het gebied van talen wordt getoetst op een 21 plus toets van de universiteit door het schrijven van een uittreksel, betoog of beschouwing. Ook hier kan er een tekst voorgelegd worden, waarover jij moet gaan schrijven. Zorg er ook hierbij voor dat je een uitgebreide woordenschat hebt en ook de grammatica van de verschillende talen op orde is. 

Als laatste kun je ook nog verschillende andere vakken tegenkomen wanneer je de 21 plus toets van de universiteit gaat maken. Zo kun je de staatsexamens voor economie, geschiedenis en maatschappijleer tegenkomen. Houd er hierbij rekening mee dat je jezelf hiervoor niet moet opgeven bij de universiteit, maar via de Dienst Uitvoering Onderwijs. Het draait namelijk om examens die niet op een universiteit voor komen, maar door de staat aangeboden vwo-examens maken. Let daarom goed op de verschillende deadlines, zodat je precies weet wanneer je overal aan moet beginnen en je ook op tijd begint met de voorbereidingen voor de verschillende examens die jij voorgelegd krijgt.

 

Nog meer oefenen voor de 21 plus toets van de universiteit

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.