21 maart 2019 
3 min. leestijd

HBO capaciteitentest

HBO capaciteitentest

Wanneer je gaat solliciteren voor een functie waarbij minimaal een HBO-niveau geëist wordt, is het vanzelfsprekend dat je ook een HBO capaciteitentest moet maken. Met deze test kan een werkgever namelijk kijken of de kandidaten aan het juiste niveau voldoen en of er iemand uitblinkt. Degene die er het meeste in uitblinkt, krijgt vaak de functie in de openstaande vacature toegewezen. Het is daarom belangrijk om te weten wat jou te wachten staat en welke onderdelen erin voorkomen. Zo kun jij je namelijk optimaal voorbereiden op deze test. Wil je nog meer oefenen voor een capaciteitentest? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

HBO capaciteitentest uitleg

De HBO capaciteitentest is onderdeel van een assessment. Het maakt hierbij niet uit of het een Selectie assessment, Online Assessment, Loopbaanassessment of Ontwikkelassessment is, je zult de test altijd moeten maken zodat de toekomstige werkgever jouw capaciteiten in kaart kan brengen. De plus- en minpunten zullen hierin goed naar boven komen, waardoor je zelf ook goed inzicht krijgt in jouw eigen kennen en kunnen. Het is daarom ook een test waar je erg zenuwachtig voor kunt zijn. De test is namelijk tijdgebonden, waarbij je veel meerkeuzevragen moet beantwoorden. Er is maar een goed antwoord, waardoor je het beste niet kunt gokken maar zoveel mogelijk kennis op moet doen.


Concentratie en extra zelfvertrouwen voor de HBO capaciteitentest

Door je optimaal voor te bereiden en veel oefeningen te maken, kun je jouw score omhoog helpen. Het is daarom verstandig om van tevoren goed te kijken wat jou te wachten staat en welke onderdelen jij kunt verwachten. Hierop kun je namelijk ook jouw schema aanpassen en deze onderdelen goed onderzoeken. Je kunt hiermee veel kennis vergaren en daarnaast zal de nervositeit niet toeslaan. Wat is Nervositeit? Dit kan zich uiten in zowel lichamelijke als psychische klachten. Je kunt namelijk hoofdpijn, spierpijn of maagklachten krijgen, maar ook last hebben van slapeloosheid. Jouw humeur zal hierdoor ook verslechteren en je hebt een slechtere concentratie. Door veel te oefenen heb je minder last van nervositeit, doordat jouw zelfvertrouwen omhoog gaat.


Onderdelen HBO capaciteitentest

Daarnaast is het van belang dat je weet welke onderdelen aan bod komen in de HBO capaciteitentest. Er zijn hierbij verschillende onderdelen, zoals numeriek, abstract en verbaal. Bij numeriek gaat het vooral om jouw inzicht en rekenkennis, zoals hoofdrekenen, redactiesommen, kennis van tabellen en cijferreeksen. Het abstracte gedeelte gaat voornamelijk om abstract en logisch te redeneren, waarbij ook figuurreeksen worden opgenomen in de vragen. Daarnaast zal je hier figuren, kubussen en matrices tegenkomen. Het verbale gedeelte zal ervoor zorgen dat jouw werkgever kan zien of jij kennis hebt van spelling, taalgebruik, interpreteren en Competentie Analyserend vermogen bij teksten en verbanden leggen. Jouw verbale redeneringsvermogen wordt dus getest. Je hebt hierbij ook de nodige kennis nodig van analogieën en syllogismen en beschikken over een uitgebreide woordenschat.


Oefenen met een goede tijdsindeling voor de HBO capaciteitentest

De diverse onderdelen zul je moeten oefenen vanaf het moment dat je weet dat jouw capaciteitentest eraan komt. Je hebt er namelijk aardig wat tijd voor nodig om alle onderdelen door te nemen en goed onder de knie te krijgen. Jouw intelligentie reikt namelijk maar zover als mogelijk, waardoor enkele onderdelen niet geheel voorspoedig gaan. Door veel te oefenen zul je merken dat je de basis toch onder de knie kunt krijgen en je de vragen sneller kan beantwoorden. Het is daarom verstandig om een tijdsindeling te maken. Hoe maak ik een tijdsindeling? Hierin zet je jouw dagelijkse taken inclusief benodigde tijd op een rijtje. De Competentie: Plannen en organiseren en de Competentie: organiseren zijn twee belangrijke competenties om hierbij te bezitten.

Daarnaast kun je werken aan de Competentie: Discipline. Wanneer je deze namelijk nog niet bezit, is het van belang dat je hier wel aan werkt. Je zult namelijk dagelijks moeten gaan oefenen voor de HBO capaciteitentest en kunt hierbij geen tijd verloren laten gaan doordat je de discipline niet hebt. De verschillende onderdelen moeten hierbij afwisselend voorbijkomen in jouw schema, zodat je ook kunt testen of jij het benodigde tempo kunt halen of te lang vast gaat zitten op een bepaald onderwerp.


Nog meer oefenen voor de HBO capaciteitentest

Wil je nog meer oefenen voor de HBO capaciteitentest? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze assessment trainingen hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen