13 juli 2021 
4 min. leestijd

Het nut van een adaptieve capaciteitentest

Het nut van een adaptieve capaciteitentest

Een adaptieve capaciteitentest meet net als een normale capaciteitentest bepaalde capaciteiten van de persoon die de test maakt. Bij een reguliere capaciteitentest zijn alle vragen even moeilijk en krijgt iedereen dezelfde vragen. Dit is bij een adaptieve capaciteitentest anders. Bij een adaptieve capaciteitentest worden de vragen namelijk aangepast op het niveau van degene die de test maakt. Hiervoor geldt eigenlijk dat wanneer je een vraag fout beantwoord, de volgende vraag makkelijker wordt, of als je een vraag goed beantwoordt, de volgende vraag moeilijker wordt. Hierdoor kan tijdens het maken van de test preciezer en sneller het niveau van de persoon al vastgesteld worden. Daarnaast kan een test op deze manier uitdagender zijn, maar kunnen mensen ook sneller klaar zijn met de test. Wil je capaciteitentesten oefenen? Bekijk dan onze trainingspakketten onderaan de pagina.


Inhoudsopgave: 

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat wordt er getest bij de adaptieve capaciteitentest?

De adaptieve capaciteitentest bestaat uit drie onderdelen:

  1. Numeriek: bij dit onderdeel krijg je een reeks cijfers te zien waarbij je het onderliggende verband tussen de cijfers moet ontdekken. Door dit onderliggende verband te ontdekken ben je vervolgens in staat om te bepalen wat het volgende cijfer in de reeks moet zijn. Deze test is belangrijk voor functies waarbij men veel berekeningen moet maken of waarbij veel gewerkt wordt met numeriek materiaal, waar informatie uit gehaald dient te worden.
  2. Abstract: bij deze test moet er een patroon ontdekt worden in een reeks figuren. Vervolgens dient dit patroon ook toegepast te worden om de vraag te kunnen beantwoorden. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld functies waarbij probleemoplossend vermogen belangrijk is en waarbij er sprake is van conceptuele complexiteit.
  3. Verbaal: bij deze test krijg je twee woorden aangeboden met daarbij zes antwoordmogelijkheden. Het is jouw taak om uit deze zes woorden twee woorden te kiezen die samen met de andere twee woorden een analogie vormen. Dit is belangrijk voor werkzaamheden waarbij verbaal en schriftelijk redeneervermogen van belang is.

De voordelen van een adaptieve capaciteitentest

Voor de personen die de test afnemen is er doorgaans weinig verschil in het beoordelen van een adaptieve of een klassieke capaciteitentest. Echter zitten er wel voordelen aan een adaptieve capaciteitentest ten opzichte van een klassieke capaciteitentest. Omdat de test tijdens de uitvoering aangepast wordt, is het niet noodzakelijk dat er een lange test gemaakt wordt. Zodra er sprake is van een betrouwbare meting kan het betreffende onderdeel gestopt worden en kan er doorgegaan worden met het volgende onderdeel. Daarnaast biedt dit de mogelijkheid om de aandacht van de personen die de test maken erbij te houden. Dit komt omdat mensen met een lager niveau niet afgeleid of ongemotiveerd raken omdat de vragen te moeilijk zijn, terwijl mensen met een hoger niveau niet verveeld of ongemotiveerd raken omdat de vragen te makkelijk zijn. Hierdoor krijg je een realistisch beeld van de capaciteiten van de personen die de test maken.

De nadelen van een adaptieve capaciteitentest

Het voordeel van een adaptieve capaciteitentest kan zijn dat de test korter kan duren dan een klassieke capaciteitentest. Echter kan het ook andersom werken. Een adaptieve capaciteitentest heeft namelijk geen duidelijk tijdslimiet waardoor het kan gebeuren dat enkele mensen wellicht toch langer bezig zijn als het niveau niet goed te bepalen is. Dit gebeurt overigens zelden. Daarnaast bestaat de kans dat mensen toch gedemotiveerd raken als er tussendoor geen makkelijke vragen komen. Toch lijken deze nadelen nauwelijks op te treden en wegen de voordelen van een adaptieve capaciteitentest wel op tegen de nadelen ervan.

Voorbereiden op een adaptieve capaciteitentest

Voor een capaciteitentest kun je altijd oefenen. Er zijn talloze onderdelen die in een capaciteitentest de revue kunnen passeren en gelukkig kun je al deze onderdelen oefenen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Er staat ontzettend veel oefenmateriaal op internet dat je kunt gebruiken om te oefenen. Daarnaast worden er door verschillende bedrijven oefenpakketten aangeboden die je kunt gebruiken om te oefenen voor een capaciteitentest. Er zijn ook bedrijven die specifiek pakketten aanbieden voor het oefenen van adaptieve capaciteitentesten. Door veel en goed te oefenen zorg je ervoor dat je je vaardigheden van de betreffende onderdelen verbeterd en dus ook beter zal scoren op de capaciteitentest. Bij een adaptieve capaciteitentest zorgt dit er ook voor dat je moeilijkere vragen kunt verwachten, wat uiteindelijk natuurlijk ook leidt tot een betere score.

De voordelen van een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je je vaardigheden verbeterd en van deze vaardigheden heb je je hele leven plezier. Je doet het dus niet voor niets. Daarnaast leer je door het regelmatig en intensief oefenen van de capaciteitentest ook beter presteren onder druk. Je zorgt er ook voor dat je al bekend bent met de verschillende onderdelen van een test waardoor je efficiënter kunt werken. Uiteindelijk zul je tijdens het oefenen merken dat het steeds beter en sneller gaat. Hierdoor bouw je zelfvertrouwen op. Dit geeft ook meer rust tijdens het uitvoeren van de test en kun je je dus beter focussen op het zo goed mogelijk presteren. Door meer rust tijdens de uitvoering van de test ben je waarschijnlijk in staat om de test ook sneller uit te voeren. Maar snelheid bouw je ook op door het oefenen. Hoe meer je oefent, hoe bekender je wordt met het soort oefeningen en hoe efficiënter je de vragen kunt beantwoorden.


Het voordeel van oefenen met een pakket

Zoals al eerder gezegd zijn er verschillende bedrijven die oefenpakketten aanbieden om capaciteitentesten te oefenen. Er zijn ook bedrijven die dit specifiek doen voor adaptieve capaciteitentesten. Wanneer je oefent met deze pakketten, krijg je vaak na het afronden van deze oefeningen een overzicht waarin weergegeven staat welke vragen je goed en fout had. Hier kun je je voordeel mee doen door te kijken naar wat je zwakke punten zijn. Daarnaast is het ook verstandig om de fouten vragen te bekijken als dit mogelijk is. Vaak wordt het goede antwoord gegeven met eventueel uitleg waarom dit het goede antwoord was. Als je deze uitleg begrijpt, leer je dus weer hoe je bepaalde oefeningen kunt benaderen en zorg je ervoor dat je dus beter wordt in de opgaven van de adaptieve capaciteitentest.


Nog meer oefenen voor de adaptieve capaciteitentest

Wil je nog meer oefenen voor de adaptieve capaciteitentest? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen