De Big Five is een theorie die vijf dimensies onderscheidt die het karakter van een bepaald persoon beschrijven. Het Big Five model wordt toegepast door bij elke dimensie aan te geven in hoeverre deze dimensie van toepassing is op een bepaald persoon. Deze persoonlijkheidstheorie is de meest gebruikte en daarnaast ook de best onderzochte persoonlijkheidstheorie.


Oorspronkelijk is de Big Five theorie gebaseerd op een onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Raymond Bernard Cattell (1905-1998). Cattell deed onderzoek naar het gebruik van alle bijvoeglijke naamwoorden waarmee een bekend persoon werd beschreven door een proefpersoon. Dit onderzoek werd later in verschillende talen, vooral Westerse talen, herhaald en daarbij werden er ook meer woordsoorten gebruikt.


Raymond-Bernard-Cattell


Raymond Bernard Cattell


The Big Five is onderverdeeld in de volgende vijf dimensies:

 • Extraversie (tegenover introversie)
 • Servicegerichtheid (altruïsme)
 • Zorgvuldigheid (tegenover onzorgvuldigheid)
 • Emotionele stabiliteit (neuroticisme)
 • Openheid voor nieuwe ervaringen

 • Per dimensie kun je een hoge, een lage of een score tussen hoog en laag in behalen. Een slechte score is niet mogelijk, het is alleen belangrijk een omgeving te vinden of creëren die past bij jouw persoonlijkheid. De meeste persoonlijkheidstests die tijdens loopbaanadvies worden gebruikt zijn in meer of mindere mate gebaseerd op de Big Five persoonlijkheidstheorie.

  big-five-model

  Extraversie (tegenover introversie)

  Extravert is net als introvert een bewustzijn instelling. Extravert geeft aan in hoeverre een bepaald persoon behoefte heeft aan sociale contacten. Mensen die extravert zijn hebben graag gezelschap van anderen, terwijl introverte mensen juist liever alleen willen zijn of hun tijd willen doorbrengen in een rustige omgeving.

  Servicegerichtheid (Altruïsme)

  Servicegerichtheid, ook wel aangeduid als altruïsme, geeft aan in hoeverre een bepaald persoon het belang van iemand anders boven het eigen belang plaatst. Onbaatzuchtige mensen zijn meestal hulpvaardig en tolerant. Mocht je op deze dimensie een lage score behalen, dan ben je vooral meer competitief dan coöperatief.

  Zorgvuldigheid (Consciëntieusheid)

  Zorgvuldigheid, ook wel consciëntieusheid genoemd, geeft aan in hoeverre een bepaald persoon georganiseerd en doelgericht te werk gaat. Iemand die consciëntieus is, heeft veel ambitie(s), is betrouwbaar en is ook nog eens gewetensvol. Wanneer een persoon op deze dimensie een lage score behaalt, betekent het dat die persoon bijvoorbeeld beter tegen chaos kan, dan iemand die een wat hogere of zelfs een heel hoge score behaalt op deze dimensie.

  Emotionele stabiliteit (neuroticisme)

  Emotionele stabiliteit, in de psychologische wereld aangeduid als neuroticisme, geeft aan in hoeverre een bepaald persoon zich zorgen maakt. Vaak wordt neuroticisme ook negatieve affectiviteit of negatieve emotionaliteit genoemd. Mensen die last hebben van neuroticisme zijn vaak nerveus en onzeker.

  Mensen die bij deze dimensie een lage score behalen zijn zeer tevreden over zichzelf en maken zich ook minder snel zorgen dan mensen die op deze dimensie een hoge score behalen.

  Openheid voor nieuwe ervaringen

  Openheid geeft aan in hoeverre een bepaald persoon openstaat voor nieuwe ervaringen. Als door een bepaald persoon op deze dimensie hoog wordt gescoord, geeft dit aan dat die persoon nieuwsgierig en fantasievol is.

  Als een persoon op deze dimensie een lage score behaalt, geeft dit aan dat die persoon het liever houdt bij de feiten en eerder voor het vertrouwde zal kiezen.

   

  Nog meer oefenen
  Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Wat is big five?

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen