Het begrip concentratie is veelomvattend. Als je het hebt over concentratie kun je  bijvoorbeeld bedoelen het concentreren op een opdracht die je vanuit school moet doen. In deze zin betekent ‘concentratie’ dat je jouw aandacht richt op een bepaalde taak.


Ook in de scheikunde kun je het hebben over concentratie, daar heeft het begrip dan een andere betekenis. In de scheikunde betekent concentratie de hoeveelheid opgeloste stof per liter in een bepaalde oplossing.


In de sport maakt concentratie onder meer deel uit van de sportpsychologie. Bij concentratie in de sport zijn aandacht en focus de belangrijkste onderdelen van het begrip.

Concentratie (Aandacht richten)

Als een student kampt met concentratieproblemen, dan heeft deze persoon veel moeite om zijn/haar aandacht te blijven richten op bijvoorbeeld een opdracht of het verhaal dat de docent aan het vertellen is.


Als een student zich goed kan concentreren, houdt dit in werkelijkheid in, dat deze persoon zich aanhoudend en sterk kan richten op een bepaalde taak, zoals het maken van vragen over een bepaald onderwerp.


focus

Concentratie in de scheikunde

In de scheikunde wordt het woord concentratie aangeduid als een mengsel van een stof met een vloeistof. Meer hierover weten, klik dan hier

Concentratie in de  sport

Ook als je een sport beoefent zoals voetballen, ijshockey, wielrennen of darten, heb je te maken met concentratie. Je moet je bijvoorbeeld bij voetbal goed kunnen concentreren om een goede wedstrijd te kunnen spelen. Lukt dit niet, dan kan dat een grote invloed hebben op je eigen prestaties en die van je teamgenoten. Daarom is concentratie een belangrijk begrip in de sportpsychologie.


Bij darten is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat je door niets en niemand wordt afgeleid, dus ook niet door je tegenstander of door het publiek. Als je wel wordt afgeleid, dan zal dit een grote impact hebben op je manier van darten.


Ook in de sport kun je te maken krijgen met concentratieproblemen. Het grootste deel van de concentratieproblemen lijkt in de sport te ontstaan als sporters hun aandacht niet goed kunnen vestigen op de aanwijzingen, of juist afgeleid raken doordat ze bijvoorbeeld van een coach, teamgenoot of toeschouwer langs de lijn, een verkeerde aanwijzing krijgen.


Als je bijvoorbeeld tijdens een sportwedstrijd op een belangrijk moment je concentratie verliest, kan hetgeen in onderstaande video gebeurt ook jou overkomen.


sport-voetbal

Concentratie in het bedrijfsleven

Ook in het bedrijfsleven is concentratie een belangrijk begrip. In het bedrijfsleven wordt met concentratie het proces waarbij minder ondernemingen een markt bedienen bedoeld. Dit wil zeggen dat de gemiddelde onderneming hierdoor groter wordt.


In het bedrijfsleven is concentratie een oneindig verloop van diverse sectoren van de economie.

Centralisme 

Centralisme, ook wel centralisatie genoemd, is het streven naar een organisatie of staat die het liefst zoveel mogelijk vanuit een centraal punt wordt bestuurd. Dit is vooral een politiek proces. Het kan gaan om één centraal orgaan of zelfs om slechts één persoon. Ook dit wordt aangeduid als een vorm van concentratie.


Een goed voorbeeld van centralisme is Napoleon Bonaparte. In plaats van verschillende bestuurders in te zetten die hem aan de macht zouden kunnen helpen door hen over het hele rijk te plaatsen, besloot hij om in zijn eentje het hele rijk te besturen.


Napoleon-Bonaparte


Napoleon Bonaparte


 


Nog meer oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan. 


 

Artikelen in Wat is concentratie?

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen