Het competentie interview is een veel voorkomend interview. Dit interview is gebaseerd op de realiteit, het gaat om ervaringen die een bepaald persoon werkelijk heeft meegemaakt. Tegenwoordig wordt door de meeste bedrijven vooral gekeken naar de competenties van een sollicitant. Naast een vereist diploma moeten kandidaten vaak ook de beschikking hebben over verschillende competenties, zoals betrouwbaarheid, stressbestendigheid en nauwkeurigheid.

Wat er gevraagd wordt 

Bij een competentie interview bestaat de kans dat je een bepaalde situatie moet beschrijven die te maken heeft met jouw baan en die je ook daadwerkelijk hebt meegemaakt. Op basis van je omschrijvingen wordt er vervolgens een inschatting gemaakt over of je wel of geen goede prestatie zou kunnen leveren in de baan waarop je hebt gesolliciteerd.


Degene die met jou het interview doet zal ook vragen naar kenmerkende voorbeelden en gebeurtenissen uit jouw vorige baan. Die gebeurtenissen zijn van belang voor bekwaamheden en de kennis die noodzakelijk zijn voor de baan waarop je hebt gesolliciteerd.


liggend-vraagteken

Kenmerken

Het competentie interview heeft ook een aantal specifieke kenmerken. Er zal onder meer gevraagd worden naar speciale details. Hierbij moet je enkele situaties omschrijven en wordt er dieper ingegaan op deze details. Dit is een heel groot verschil met het standaard interview, aangezien men bij het standaard interview niet diep ingaat op details. Verder worden bij het standaard interview ook de situaties binnen het werk globaler omschreven.

Waarom het competentie interview? 

In de meeste gevallen maken bedrijven gebruik van een competentie interview om een prognose te kunnen maken van iemands gedrag. Op basis van iemands gedrag in zijn vorige baan zal men een prognose maken van het gedrag dat een toekomstige werknemer zal gaan vertonen in zijn of haar nieuwe werksituatie. Het voornaamste doel van het competentie interview is om de bevoegdheid van sollicitanten vast te kunnen stellen voor de gewenste functie.


why-notities

Tips 

Uiteraard kunnen de tips voor een geslaagd competentie interview niet ontbreken in dit artikel.


1. Het scenario omschrijven


Als je een voorbeeld moet omschrijven is het van het uiterste belang dat je het scenario zo gedetailleerd en specifiek mogelijk beschrijft. Mocht het voorkomen dat je tijdens het competentie interview een vraag gesteld krijgt waarop jij helemaal niet bent voorbereid, wees dan niet bang. Neem vooral de tijd om goed na te denken over het antwoord dat je zou willen geven.


2. Omschrijven wat je hebt gedaan


Nadat de kandidaat zijn of haar voorbeeldscenario heeft omschreven moet hij gaan vertellen over zijn of haar rol binnen deze situatie. De interviewer zal hier ongetwijfeld naar vragen. De belangrijkste don’t in deze situatie is je laten wegwuiven.


3. Omschrijven wat er is gebeurd


Het laatste wat de interviewer van jou graag wil weten zijn de eindresultaten van de acties die je hebt ondernomen. Zijn er in jouw geval geen goede eindresultaten naar voren gekomen bij je ondernomen acties? Dan is het belangrijk dat je steeds vermeld wat je ervan hebt opgestoken. Zorg er overigens voor dat je gepast gekleed bent gedurende het competentie interview. Dus bijvoorbeeld kleren zonder scheuren, vlekken of kreukels. Belangrijk is ook om rekening te houden met de houding die je aanneemt.


 


Nog meer oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.


Artikelen in Wat is een competentie interview?

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen