Een presentatiefase kan een moment zijn waarop een verkoopgesprek wordt gevoerd. Hierbij wordt door de verkoper de waarde aangekaart van een product of dienst. Bij een verkoopgesprek moet je letten op drie factoren: tijd, afstemming en maatwerk.
De tijd
Zorg ervoor dat je op het juiste moment de klant benadert voor informatie, een oplossing, een aanbod of verkoop. Het kan voorkomen dat je de informatie vaker moet herhalen, zodat de klant er echt over gaat nadenken. Doe het rustig aan en laat klanten eerst de informatie opnemen, zodat ze een goede keuze kunnen maken over het aanbod dat daarna volgt.
Afstemming
Luister goed naar klanten en gebruik wat de klant zegt om te overtuigen tot aankoop. Het gaat daarbij vooral om hoe je de klant aanspreekt. Hierdoor win je meer klantentrouw. Door te luisteren naar de wensen van klanten, kun je beter inschatten waar ze naar op zoek zijn en kun je dit ook op de juiste manier aanbieden.
Maatwerk
Je presentatie moet naast relevant voor het aanbod ook uniek zijn. Het moet passen binnen het bedrijf, maar ook bij de potentiële klant/koper. Hiervoor moet je de informatie die van toepassing is, goed beheersen om dit ook op de juiste manier te gebruiken bij de verkoop.
Je presenteert niet alleen bij een verkoop, maar ook bij andere gelegenheden. Bijvoorbeeld op school, werk, stage etc. Je kunt een presentatie houden over jouw project of je werkzaamheden. Dit kan in een ruimte met een klein publiek of in een zaal met een groot publiek zijn. Ook kun je een presentatie houden waarbij je jouw onderdeel presenteert aan één of twee personen. We hebben het hier over mondelinge presentatie.
Drie aspecten die invloed hebben op mondelinge presentaties:
- De grootte van publiek
- Zelfstandig presenteren
- Een presentatie houden als onderdeel van een team
De drie belangrijke fasen bij een presentatie voor groot publiek:
- Opening: Je begint eerst met een opening , hierbij introduceer je jouw onderwerp en leg je aan de toehoorders uit hoe de rest van de presentatie eruit gaat zien. Je vertelt kort wat de inhoud van je presentatie is en in welke volgorde je alles bespreekt. Hierdoor weet je publiek weten wat hen te wachten staat.
- Boodschap: De informatie die jij jouw toehoorders wilt geven. Probeer de inhoud van je presentatie zo boeiend mogelijk te maken en let vooral op de non-verbale reacties tijdens het praten. Zo kun je zien of je informatie wel boeiend genoeg is.
- Samenvatting: Aan het einde van je presentatie geef je een korte samenvatting over de informatie die jij jouw toehoorders hebt gegeven. Dit zorgt ervoor dat je publiek de informatie weer kort opnieuw hoort en eventueel vragen kan stellen.
Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.