Simpel gezegd is een psychologisch onderzoek niets meer dan een onderzoek dat uitgevoerd wordt door een of meerdere psychologen. Een psychologisch onderzoek maakt vaak deel uit van het selectieproces bij de politie of bij de marine. Tegenwoordig worden psychologische tests ook vaak door bedrijven ingezet.

Doelstellingen 

Bij een psychologisch onderzoek gelden net als bij andere onderzoeken doelstellingen. Deze doelstellingen kunnen bijvoorbeeld zijn:


1. Selectieonderzoek


Bij het selectieonderzoek wordt onderzocht of een kandidaat daadwerkelijk geschikt is voor een bepaalde functie. Zo’n onderzoek wordt ook wel een assessment genoemd.


2. Beroepskeuze onderzoek 


Bij het beroepskeuzeonderzoek wordt onderzocht welke beroepen het beste passen bij onder andere jouw ervaring en vaardigheden.


3. Klinisch onderzoek


Bij een klinisch onderzoek wordt onderzocht welke psychologische eigenschappen een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld klachten.


Verder kan het psychologisch onderzoek ook nog doelstellingen hebben als het studiekeuze onderzoek en het justitieel onderzoek. Bij het studiekeuze onderzoek wordt onderzocht welke opleidingen bij je passen op basis van jouw interesses en kansen. Bij het justitieel onderzoek wordt onderzocht wat voor persoonskenmerken en gelegenheden een rol hebben gespeeld bij een of meerdere misdrijven.


goal

Rechten van de kandidaat

Als kandidaat heb je recht op onder andere inzage van het onderzoeksrapport. Verder heeft de kandidaat ook recht op onder meer een kopie van het onderzoeksrapport en het recht om het rapport niet aan te nemen.


know-your-rights

Onderzoeksmethoden

Bij een psychologisch onderzoek is het zo dat de functie waarvoor iemand solliciteert bepaalt wat de inhoud van het onderzoek gaat worden. Zo is de kans groot dat je als kandidaat voor Marketing/Communicatie vooral commerciële tests krijgt voorgeschoteld. De meeste psychologische onderzoeken duren een hele dag. De psychologen die het onderzoek afnemen, kunnen gebruik maken van onder meer de volgende methoden:


1. Interview 


Tegenwoordig is het interview een vast onderdeel van het psychologisch onderzoek. Zo’n interview duurt meestal ongeveer 45 tot 60 minuten. In een één op één gesprek verzamelt de psycholoog de benodigde informatie die in het verdere verloop van het onderzoek door hem gecheckt kan worden. De gespreksthema’s die tijdens het interview aan de orde komen hebben te maken met de doelstelling van het onderzoek. De onderwerpen kunnen onder meer jouw wensen en verwachtingen zijn, maar ook jouw motivatie en ambities.


2. Intelligentietest 


In de meeste gevallen is de intelligentietest ook een belangrijk stuk in het psychologisch onderzoek. Het voornaamste doel van de intelligentietest is het op een rij zetten van de capaciteiten waarover jij beschikt. Hierbij moet de kandidaat in betrekkelijk korte tijd een aantal opdrachten zien op te lossen. Dit kan bijvoorbeeld in de categorieën taal en rekenen zijn, waarbij de kandidaat taal- en rekenkundige problemen moet oplossen. Op basis van het resultaat van de intelligentietest wordt helder welke opdrachten de kandidaat met veel of met weinig moeite kan vervullen en welke opdrachten aan de kandidaat nog moeten worden aangeleerd.


3. Vragenlijst 


De vragenlijst is uitgegroeid tot een standaard onderdeel van het psychologisch onderzoek. De persoonlijkheidstest is een bekend voorbeeld hiervan. Door de resultaten van deze vragenlijst ontstaat voor de werkgever een formeler beeld van de kandidaat. Voor de kandidaat is het dan ook belangrijk om een zo realistisch mogelijk beeld te geven van zijn beschikbare kwaliteiten en eigenschappen.


 


Nog meer oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.


Artikelen in Wat is een psychologisch onderzoek?

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen