Een suggestieve vraag is een vraag waarbij het gewenste antwoord al doorklinkt in de door jou gestelde vraag. Een suggestieve vraag wordt soms ook aangeduid als een leidende vraag, meervoudige vraag of een geladen vraag. Een suggestieve vraag kan voor sommige mensen heel misleidend zijn, aangezien het eigenlijk geen vraag is, maar een verborgen denkbeeld. De meeste suggestieve vragen zijn gesloten vragen.

Suggestieve vragen wanneer het nodig is

In de meeste gevallen is het stellen van suggestieve vragen af te raden. Suggestieve vragen kunnen echter in sommige gevallen wel van pas komen, bijvoorbeeld wanneer je iemand wilt ompraten, of wanneer je een bevestiging van iemand wilt met betrekking tot een gezamenlijk streven.


suggestieve-vraag

Problemen

Suggestieve vragen brengen in de meeste gevallen twee problemen met zich mee:

 • Kritiek 

 • Suggestieve vragen worden door de meeste mensen ervaren als negatieve kritiek. Bijvoorbeeld wanneer de trainer vraagt ‘’Waarom was jij vorige week te laat op de training?’’, bestaat er een kans dat de voetballer een antwoord teruggeeft als ‘’Te laat? Ik was gewoon op tijd.’’ Door de suggestieve vraag bestaat er een grote kans dat er geen goed tweegesprek ontstaat tussen, in dit geval, speler en voetballer.
  • Geen goede positief-kritische vraag

  • In een suggestieve vraag zit in de meeste gevallen een bepaalde mening verborgen. Deze mening hoeft daarentegen niet altijd te kloppen. Soms kan het voorkomen dat er sprake is van een vooringenomenheid die nergens op gebaseerd is. Wanneer je dan een suggestieve vraag stelt, is de kans groot dat je als vragensteller nauwelijks of niet dichter bij de waarheid komt.

   Hierdoor is een suggestieve vraag geen goede positief-kritische vraag. Er wordt namelijk niet objectief gezocht naar de correcte gegevens. Als je kritisch gedrag vertoont, verschilt dit veel met het uiten van kritiek. Kritiek uiten kan ook in de vorm van een suggestieve vraag. Positief-kritisch gedrag heeft een andere grondhouding.

   Suggestieve vragen in de beroepspraktijk

   In de meeste gevallen raadt men het stellen van suggestieve vragen in de beroepspraktijk af. Vakkundig gezien tonen dergelijke leidende vragen vaak weinig kritisch en bevooroordeeld gedrag. In de meeste beroepenvelden is dit, vanwege de kennisverwachting die men van specialisten heeft, niet gewenst. Men ziet graag dat specialisten handelen op basis van correcte en feitelijke gegevens.

   Verder is het erg belangrijk om specialisten die veel suggestieve vragen stellen niet te snel te veroordelen. De vraag is namelijk of de specialist op de hoogte is van iemands vooroordelen en sturing. Sommige onderzoekers beweren dat zonder scholing specialisten niet of nauwelijks in staat zijn om niet-suggestieve vragen te herkennen of om ze te stellen.

   Waardevolle suggestieve vraag 

   Het is niet de bedoeling uit bovenstaande tekst de conclusie te trekken dat een suggestieve vraag per se een vakkundig zwakke vraag is. In sommige gevallen kan het stellen van een suggestieve vraag waardevol zijn. Vooral in de zorgsector is dit aan de orde. Bijvoorbeeld als iemand dement aan het worden is, kan de zorgverlener vragen ‘’U was toch altijd een fanatiek sporter?’’. Hiermee wil de zorgverlener de demente persoon proberen over te halen om over zijn/haar sportverleden te praten.

    

   Nog meer oefenen
   Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Wat is een suggestieve vraag?

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen