Met zelfsturing bedoelt men het vermogen om jezelf te leiden bij onder meer het plannen, organiseren, leiden en het beoordelen van jouw gedrag. Zelfsturing is een term die steeds meer wordt gebruikt. Zo doen onder andere gemeenten aan zelfsturing en komt ook in de zorg steeds meer zelfsturing voor. Verder kiezen verschillende bedrijven ervoor om met zelfsturende teams te gaan werken.

Het ontwikkelen van zelfsturing

Zelfsturing is ontwikkelbaar. In principe is zelfsturing een manier van onafhankelijkheid. Zelfsturing bestaat op 2 niveau’s, namelijk zelfsturing op individueel niveau en zelfsturing binnen een team of op teamniveau. Het is belangrijk dat je onder meer je leven en werk zelf leert sturen en daarbij dus niet afhankelijk bent van andere personen. Je hebt dan ook geen andere personen nodig om je te motiveren.

Zelfsturing: waarom? 

Bedrijven, gemeenten en andere georganiseerde groepen bestaan uit allerlei verschillende personen. Ieder persoon heeft onder andere een eigen karakter, meerdere vaardigheden en eigen ambities. Om als bedrijf hiermee doeltreffend om te gaan is natuurlijk een leider nodig.


Soms is het echter zo dat de aanwezigheid van een leider ervoor kan zorgen dat een gedeelte van de doeltreffendheid juist verloren gaat. Door de pikorde wordt overeenstemming gevraagd voor het nemen van beslissingen, terwijl ontwikkelingen van bovenaf worden opgedragen.


Als een bedrijf blijft groeien en dus ook het aantal managers toeneemt, wordt de werkstroom een stuk langzamer en ook besluiteloos. Hierdoor wordt op de werkvloer met argwaan gekeken naar het bestuur, waardoor de motivering verdwijnt.


afbeelding-why

De motivatie van zelfsturing

In tegenstelling tot opgelegd management zorgt zelfsturing bij werknemers wel voor motivatie. Om deze motivatie te bereiken zijn er echter 3 zaken nodig:

 • Ruimte: De werkgroep heeft behoefte aan ruimte en kansen om zelf te kunnen sturen.
 • Vaardigheden: De werkgroep moet zelf beschikken over genoeg zelfsturend vermogen.
 • Motivatie: Er moet een uitvalsbasis voor motivatie aanwezig zijn.

 • Als de werkgroep inderdaad beschikt over genoeg zelfsturend vermogen en motivatie, dan volstaat de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer om genoeg ruimte te geven voor zelfsturing. Als dit niet het geval is, moet de zelfsturing door middel van bepaalde trainingen of tools geoefend worden. De koppeling van eigen verantwoordelijkheid en de ruimte om zelf te kunnen sturen zorgt ervoor dat de werkgroep meer motivatie krijgt.

  Zelfsturing in de zorgsector 

  Ook in de zorgsector komt de term zelfsturing voor. In de zorg is het van groot belang dat de patiënt centraal staat. De vraag van deze patiënt bepaalt met nadruk de manier waarop de zorg aan die patiënt wordt verleend. Verder betekent dit, dat de zorgverlenende werkgroep zelfstandig moet kunnen nadenken en handelen.

  Professionals in de zorg kunnen beter omgaan met de dikwijls veranderende en onberekenbare benodigdheden van patiënten als ze zelf beslissingen kunnen nemen en zelf problemen die ze tegen komen kunnen oplossen.

  zuster-ouder

  3 misverstanden met betrekking tot zelfsturing: 

  Hieronder worden 3 misverstanden omschreven die vaak voorkomen met betrekking tot zelfsturing:

  1. Trucje 

  Een regelmatig voorkomend misverstand is dat bedrijven zelfsturing gebruiken als trucje om arbeiders onder andere flexibeler te laten zijn of op een andere manier te veranderen.

  2. Chaos

  Een andere misvatting over zelfsturing is dat men denkt dat dit leidt tot chaos binnen een bedrijf. Dit beeld klopt echter niet. Bij zelfsturende organisaties zijn de doelen, de intenties van het bedrijf, de afdelingen en de rollen van de arbeider voor iedereen duidelijk.

  3. Geschikt voor bepaalde bedrijven

  Verder wordt vaak gedacht dat zelfsturing alleen geschikt is voor een bepaald soort bedrijven omdat men denkt dat sommige mensen niet in staat zullen zijn zelf een beslissing te nemen over hun werk. Ook dit beeld klopt niet. Ook bij bijvoorbeeld procesgestuurde industrie zoals bijvoorbeeld asperges steken is zelfsturing mogelijk.

   

  Nog meer oefenen
  Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Wat is zelfsturing?

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen