Met een confronterende vraag heb je de intentie om de persoon waarmee je een gesprek houdt te confronteren met iets waar deze persoon nog geen rekening mee heeft gehouden. Bijvoorbeeld waarom die persoon op een bepaalde dag wel of juist niet naar school is gegaan.


De waaromvraag is een unieke confronterende vraag. Dit is een vraag die je iedereen makkelijk kan stellen, maar die tot verschillende soorten reacties kan leiden, zoals bijvoorbeeld boosheid of irritatie.

Levensvragen 

Met levensvragen kunnen je ook jezelf confronteren. Een voorbeeld van een confronterende vraag voor jezelf zou kunnen zijn: Wat is jouw allergrootste wens?


de-grote-levensvragen


Volgens het tijdschrift  Psychologie Magazine kunnen deze vragen confronterend zijn, maar kunnen ze je ook helpen om meer uit jouw leven te halen:

 • Kun je terugkijken op een bevredigend leven? Waar wringt het nog?
 • Als het er echt op aan zou komen, wat zou je meteen doen, en wat zou je onmiddellijk laten?
 • Waar zou je spijt van hebben als je er morgen niet meer zou zijn? Kun je dat nog rechtzetten of iets doen waardoor je dit gevoel van spijt wegneemt?
 • Wat is echt belangrijk voor je, en heb je daaraan genoeg tijd besteed en aandacht gegeven?
 • Wat geeft je leven kleur en wat zou het meer kleur kunnen geven?
 • Welke wensen heb je nog? Wat zou je het allerliefst willen bereiken?
 • Ben je eerlijk geweest over je gevoelens, je wensen, je verlangens? Hebben anderen je echt leren kennen? Wat zou je meer willen delen?
 • Wat zou je het gevoel geven een betekenisvol leven te hebben?
 • Hoe zou je herinnerd willen worden?
 • Wat kun je nú doen om meer uit je leven te halen en straks met een goed gevoel te kunnen terugkijken?

 • (Bron: www.margriet.nl)

  Nadelen waaromvraag

  Zoals eerder aangegeven is de waaromvraag een unieke confronterende vraag, aangezien je verschillende soorten reacties kunt krijgen. Ook brengt de waaromvraag enkele nadelen met zich mee:
  • Als je een vraag stelt die begint met ‘Waarom’, dwing je degene aan wie je de vraag stelt als het ware om na te denken over waarom hij iets bijvoorbeeld wel of niet heeft gedaan of waarom hij iets op een bepaalde manier doet.
  • Verder kan het voorkomen dat niet zelfverzekerde mensen een waaromvraag zien als een afwijzing. Dit kan voorkomen doordat zij bijvoorbeeld nog geen goede band met jou hebben opgebouwd of doordat ze zichzelf niet accepteren.
  • Als je een waaromvraag verkeerd gebruikt, kan dat bij bepaalde mensen ook confronterend of bekritiserend overkomen. Werk dus je vragen goed uit.

 • Geheim

  Volgens het bedrijf Editoo B.V. (een online programma waar je eenvoudig een mooi magazine of clubblad kan maken) bestaat er een geheim achter de waaromvraag. Zo zorgt de waaromvraag tijdens een interview voor onder andere verduidelijking. In deze video zie je waarom dat zo is:

  [embed]https://www.youtube.com/watch?v=rDfpL8Astu4[/embed]

  Overigens wordt de waaromvraag in een interview ook gebruikt om onder andere:
  • Punten op te helderen
  • Vragen duidelijker te maken
  • Onderscheid te maken tussen kernzaken- en bijzaken
  • Conflict(en) op te lossen

 • top-secret

  Ideaal

  Voor sommige journalisten/interviewers is de waaromvraag de perfecte manier om bij degene die wordt geïnterviewd door te vragen. Dit komt doordat je op een waaromvraag, net als op een hoe-vraag, nooit alleen maar met ‘ja’ of ‘nee’ kunt antwoorden, wat dus betekent dat de geïnterviewde persoon door zou moeten praten.

  Gevaar

  Ondanks dat de waaromvraag een unieke confronterende vraag is, brengt de waaromvraag ook een groot gevaar met zich mee. Het gevaar is namelijk dat deze vraag bij bepaalde mensen agressief over kan komen. Verder wekt deze vraag bij veel mensen ook de emotie op dat ze zich moeten rechtvaardigen, wat inhoudt dat ze zich genoodzaakt voelen om de interviewer antwoord te geven, wat ze misschien eigenlijk liever niet willen.

  gevaar-geel

  Het is voor de interviewer daarom belangrijk om de vraag zo vriendelijk en open mogelijk te houden. Ook zou de interviewer hierbij moeten letten op zijn/haar stem. Verder kun je bepaalde vragen ook op een andere manier formuleren. De kans is dan groter dat de vragen fijner en aangenamer overkomen op degene die wordt geïnterviewd.

  In deze video kun je een voorbeeld zien van hoe een confronterende vraag bij iemand verkeerd kan overkomen:

  [embed]https://www.youtube.com/watch?v=fCFs2xNxxao[/embed]

  Informatie

  Wil je graag meer informatie over dit onderwerp? Klik dan hier.

   

  Nog meer oefenen
  Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.   

Artikelen in Wat zijn confronterende vragen?

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen