Als je een interview afneemt stel je vaak kritische vragen door middel van doorvragen. Met kritische vragen bevraag je in principe de kennis van degene die door jou wordt geïnterviewd.
Doorgaans wordt het belang van doorvragen in de meeste gevallen erkend. Dit wordt onder meer vastgesteld in de LSD (Luisteren, Samenvatten en Doorvragen) leerwijze.
Interesse
Het maakt niet uit welk soort beroep (sportcommentator, leraar, dokter of politicus) je uitoefent. Doorvragen zou je altijd als een teken van interesse moeten zien. Want benieuwd zijn naar wat iemand anders heeft te vertellen kan voor iedereen nuttig zijn. Ook is het niet van belang waarom je graag zou willen doorvragen.
Critical learning community
Kritisch vragen stellen is gebaseerd op het voorbeeld van de critical learning community. De hoofdzaak van kritische reflectie moet zijn dat je nogmaals wordt aangedreven om jezelf en anderen kritische vragen te stellen.
Hierbij ga je jouw eigen werk en het werk van anderen observeren en wissel je conclusies uit in een samenspraak. Het stellen van kritische vragen kun je dus in je eentje doen, maar ook in een groep of met z’n tweeën.
Gevaren
Naast de gevaren die confronterende vragen met zich mee brengen, kunnen ook kritische vragen deze gevaren hebben. In deze video zie je een voorbeeld van hoe iemand kan reageren op kritische vragen:
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=ycU5HzG1aaY[/embed]
Positiviteit
Kritische vragen hoeven niet altijd negatief te zijn. Men kan ook kritische vragen stellen in positieve zin. Positieve kritische vragen moet men vooral zien als een teken van interesse tonen. Kritiek geven betekent overigens niet hetzelfde als kritisch zijn. Dat wil zeggen dat kritische reflectie niets te maken heeft met het geven van kritiek op jezelf of op anderen, maar dat het gaat om een vorm van doorvragen.
Verder heeft kritische reflectie een bepaalde intentie. Die intentie is een sleutel tot sociale aanpassingen en eerlijkheid. Kritische vragen doelen vooral op je eigen denk- en handelswijze en de patronen daarin. Verder wordt door middel van het stellen van kritische vragen ook onderzocht of je met je handelswijze bewust of onbewust mensen buitensluit. Hierbij werk je samen aan inclusief werken en gelijkwaardigheid.
De structurele vragen die een positief-kritische professional zich steeds stelt zijn kort gezegd: ‘’Huh? Wat? Waarom ook alweer?’’. Hierbij is ‘’huh?’’ de vraag vanuit nieuwsgierigheid, waarna er wordt gezocht naar wat wordt gezegd (wat?). Tenslotte wordt er gevraagd waarom de gegeven informatie goed zou zijn (Waarom ook alweer?).
(Bron: www.vraagzin.nl)
Conclusie
De conclusie is dus dat kritische vragen niet altijd per se negatief hoeven te zijn. Er bestaan ook positieve kritische vragen.
Verder kan men, net als op confronterende vragen, ook op kritische vragen verschillend reageren. De een reageert bijvoorbeeld geïrriteerd, terwijl de ander juist een vrolijk antwoord geeft.
Het is van belang dat je de kritische vragen die je aan iemand wilt stellen goed formuleert, aangezien het kan gebeuren dat de ondervraagde jouw vraag niet goed begrijpt en daardoor niet het gewenste antwoord geeft.
Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.