Anticiperen is het herkennen van en vooruitkijken op verschillende situaties. Dit is een vaardigheid die een grote bijdrage kan leveren bij bedrijven en organisaties.

Anticiperen is het stilstaan bij een situatie en bekijken hoe je dingen anders kunt aanpakken. Dit zorgt ervoor dat je effectiever en efficiënter verder gaat met het werk waar je mee bezig was. Als je goed aan het werk bent, kun je door te anticiperen kijken naar dingen die je extra kunt doen. Je kunt deze vaardigheid gebruiken tijdens een gesprek of bij jouw planning. Door te anticiperen krijg je een beter inzicht in jouw werk en planning en ervaar je minder stress. Degene die anticipeert beschikt over het juiste inzicht en voorkomt dat bijvoorbeeld de organisatie in bepaalde ongewenste situaties terechtkomt. Anticiperen kun je zowel op positieve als negatieve situaties.

Positief

Jij bent al op de hoogte van de kansen in de markt en bereid de organisatie van te voren hiervoor op.

Negatief

Je weet waar in de organisatie dingen mis kunnen gaan en zorgt ervoor dat er geen fouten worden gemaakt. Hierdoor voorkom je dat ernstige blunders voor de organisatie.

afbeelding-positief-negatief

Een proactieve houding

Anticiperen is een belangrijk onderdeel van een proactieve houding en is gericht op veranderingen. Je houdt je niet bezig met reageren maar onderneem vooraf actie, ongeacht de situatie. Je kijkt vooruit en gaat zoek naar oplossingen voor te verwachten problemen. Door de juiste oplossing kun je de juiste actie ondernemen.

Voordelen van proactief gedrag
  • Je bent goed in presteren en evaluaties.
  • Je kunt er je zelfontwikkeling mee verbeteren.
  • Proactieve mensen zijn erg gewild op de arbeidsmarkt.

Nadelen van proactief gedrag
  • Zorgt voor extra werkdruk en kan eventueel voor stress zorgen.
  • Jouw verbeterde zelfontwikkeling wordt misschien niet door iedereen positief opgepakt.
  • Niet iedereen zit op dezelfde lijn.

Het verkeer

Anticiperen is niet alleen werk-gerelateerd, maar je kunt deze vaardigheid ook gebruiken in het verkeer. Het is de bedoeling dat je zover mogelijk vooruit kijkt en denkt in het verkeer. Hierdoor kun je snel handelen in verschillende situaties en houd je ook rekening met de snelheid van andere weggebruikers en jezelf. Door de aanwezigheid van borden in het verkeer, wordt anticiperend rijden veel gemakkelijker. Verkeersborden geven jou aanwijzingen en informatie bij het afhandelen van situaties.

afbeelding-het-verkeer

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Anticiperen

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen