Volgens ‘Het Competentiewoordenboek’ is de definitie van besluitvaardigheid “Afhankelijk van de situatie zowel vlot als weloverwogen beslissingen kunnen nemen, ook wanneer belangrijke informatie ontbreekt of onvolledig is”. Besluitvaardige mensen krijgen hogere functies, omdat andere mensen hen graag de verantwoordelijkheid geven voor het nemen van beslissingen. Het kan dan gaan om zware beslissingen, maar ook om dagelijkse beslissingen die anderen ook kunnen nemen, maar niet willen nemen. Door de juiste beslissingen te nemen, gaan mensen jou meer respecteren.

afbeelding-besluit-nemen

De competenties die je nodig hebt om besluitvaardig te zijn

  • Durven: Wat de gevolgen ook kunnen zijn, jij bent niet bang om een beslissing te nemen. Om anderen te overtuigen van jouw mening, ga je een conflict niet uit de weg.
  • Doorzettingsvermogen: Je blijft vasthouden aan het besluit dat je hebt genomen, ongeacht het feit dat niet iedereen het met je eens is.
  • Daadkracht: Je kijkt niet naar hoe lastig het besluit kan zijn, je onderneemt direct actie om de juiste beslissing te nemen.
  • Nauwkeurigheid: jouw doel is grondig je taken uit te voeren, dit zorgt er voor dat je een goed inzicht hebt in je planing. Door nauwkeurig te werken, gaat het nemen van een beslissing nog makkelijker.
  • Zelfstandigheid: Je wilt niet afhankelijk zijn van anderen, maar onderneemt graag alleen actie. Status speelt voor jou geen rol bij het nemen van een beslissing.
  • Resultaatgericht: Je streeft naar één ding en dat is het gestelde doel bereiken. Een juiste beslissing is daar een onderdeel van.

Negatieve eigenschappen van besluitvaardigheid

  • Impulsief gedrag: je neemt te snel een besluit, zonder er lang bij stil te staan. Dit kan als gevolg hebben dat je spijt krijgt van je genomen beslissing.
  • Gemakzuchtig zijn: Kies niet voor de makkelijkste weg om een besluit te nemen. Doe onderzoek en verzamel zoveel mogelijk feiten. Neem op basis hiervan het juiste besluit.
  • Beperktheid: Vaak zijn problemen niet snel en eenvoudig te overzien en moet je verder kijken om tot een goed besluit en/of goede oplossing te komen. Bekijk daarom de problemen niet van een kant, maar van meerdere kanten.
  • Ongeduld: bij het nemen van een besluit, ben je te impulsief. Je neemt te snel een beslissing. Neem de tijd om grondig onderzoek te doen, om de problemen op de juiste manier te behandelen.

afbeelding-eigenschappen

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: besluitvaardigheid

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen