Hoe herken je een goede coach?
Een goede coach…- Is opgeleid en/of getraind
Om mensen te kunnen coachen in het bedrijfsleven, moet je getraind zijn en ook een diploma hebben behaald.
- Legt de focus op jou
Een goede coach geeft jou alle aandacht en laat zijn eigen problemen buiten beschouwing. Jouw problemen gaan voor.
- Houdt zijn mening voor zich
Jij kent jezelf als geen ander en weet daarom ook het best hoe jij jouw problemen kunt oplossen. De coach kan jou wel aanwijzingen geven als je er zelf om vraagt, maar het is niet de bedoeling dat de coach jou steeds vertelt wat je moet doen.
- Velt geen oordelen
Het gaat er niet om wat de coach goed of slecht vindt, maar om wat jij ervan vindt. Het moet voor jou gaan werken. Een goede coach zal nooit zeggen dat je iets niet mag of juist wel moet doen. De coach zal vragen stellen over wat jij er zelf van vindt.
- Maakt gebruik van positiviteit
Het is fijn als je van jouw coach regelmatig complimenten krijgt. Je voelt je ondersteund en krijgt een positief gevoel van de coach. Het belangrijkste is daarbij de ondersteuning. Dit is juist een reden waarom iemand een coach zou inschakelen.
- Stelt vragen
Een goede coach stelt jou de juiste vragen om de beste oplossing te vinden die voor jou van toepassing is. De vragen die er gesteld worden, laten jou goed nadenken over het probleem. Een coach luistert, vat samen en vraagt door (LSD). Hij/zij blijft doorgaan tot de kern van het probleem boven water is en daarvoor de juiste oplossing gevonden kan worden.
- Toont interesse
Nieuwsgierigheid is erg belangrijk als je in gesprek bent met een coach. Hij/zij wil dingen over je te weten komen en vind het boeiend je te helpen bij een probleem. De belangrijkste eigenschap van een coach is daarom interesse.
- Zorgt voor wederzijds respect
Tijdens de samenwerking wordt er verwacht dat je respectvol tegenover elkaar bent. Een coach gaat van begin tot eind respectvol om met de emoties van een cliënt. Dit wordt ook verwacht van de cliënt tegenover zijn coach.
- Bewaakt je privacy
Een coach is een vertrouwenspersoon voor een cliënt. Het is niet de bedoeling dat een coach de situatie van een cliënt deelt of bespreekt met anderen. Dit is de basis van coaching. Als dat vertrouwen er niet is, is er geen sprake van een goede coach-cliëntrelatie.
- Vergroot je motivatie
Er zullen dagen zijn dat jij als cliënt je niet gemotiveerd voelt. Het is dan de taak van een coach om hier verandering in te brengen. Door het stellen van de juiste vragen, kan de coach ervoor zorgen dat een cliënt zich gemotiveerder voelt. Natuurlijk is dit ieder z’n eigen verantwoordelijkheid, maar door elkaar te helpen kom je verder.
Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.