Een conflict is een strijd die je met een ander hebt over een verschil van mening. Dit is de definitie van een conflict: Een conflict is een situatie waarin twee of meer partijen dingen nastreven die onverenigbaar zijn en waardoor een botsing komt. (https://btsg.nl/wat-is-een-conflict/

Je kunt dagelijks te maken krijgen met een conflict, ongeacht de situatie en omgeving. Niet alleen op je werk, maar ook op school of in jouw privéleven kun je in conflictsituaties terecht komen. Hoe kun je conflicten het beste oplossen? Hieronder een aantal tips die jou hierbij kunnen helpen.

afbeelding-conflict-beheersen

Tips voor het oplossen van een conflict

Tip 1: Standpunt

Het eerste wat je doet is het duidelijk maken van jouw standpunt. Als dit niet duidelijk is, is het conflict oplossen onmogelijk. Iedereen denkt anders en formuleert ook zijn standpunt anders. Daarom is het belangrijk dat je de standpunten van beide partijen goed bespreekt.

Tip 2: Luistere

Sta open voor de mening van een ander en luister zo goed mogelijk. Al ben je het met de ander niet eens, probeer diegene goed te begrijpen en zijn standpunt te accepteren. Bij het conflict beheersen is het niet belangrijk dat jullie het met elkaar eens moeten worden, maar om een goede oplossing te vinden.

Tip 3: Vragen stellen

Door vragen te stellen, krijg je meer informatie van de ander over zijn standpunt. Je komt erachter waarom diegene er zo over denkt. Stel vooral open vragen.

Tip 4: Emotie

Bij het beheersen van conflicten is het ook erg belangrijk dat je jouw emoties beheerst. Dit kan van grote invloed zijn bij het oplossen van een conflict. Ga zorgvuldig met je eigen en de anders emoties om en probeer met de juiste emotie het gesprek aan te gaan. Je emotie laat zien hoe je over het gesprek denkt: boos, verdrietig of vrolijk.

Tip 5: Ideeën bedenken

Het uiteindelijke doel is het bedenken van een idee om het probleem op te kunnen lossen. Doe dit gezamenlijk, zodat je één idee overhoudt waar jullie het beiden over eens zijn.

Tip 6: Afspraken

Hanteer afspraken en formuleer die zo goed mogelijk. Het is belangrijk dat je taken gaat verdelen en er voor zorgt dat dit zo eerlijk mogelijk wordt gedaan. Doe je dit niet, dan kan dat achteraf voor problemen zorgen.

Tip 7: Oplossing

Het doel van een conflict beheersen is uiteindelijk een idee of oplossing te vinden voor het desbetreffende conflict. Als je eenmaal overeenstemming bereikt hebt, blijf daar dan bij en hou elkaar op de hoogte bij het uitvoeren van de oplossing.

afbeelding-tip-en-advies

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Conflicten beheersen

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen