Wat is de competentie discipline? En hoe belangrijk is deze competentie? Dat wordt in dit artikel haarfijn uitgelegd.

Betekenis

Er zijn verschillende betekenissen voor de competentie discipline. Een van deze betekenissen is de volgende: jezelf gedragen op grond van vastgestelde regels, manieren, processen en richtlijnen, ook als er sprake is van tegenslag of problemen.

Is discipline nuttig?

Heeft discipline eigenlijk wel nut? Jazeker! Als je later iets wilt bereiken in jouw leven, dan is discipline handig om bepaalde activiteiten te kunnen uitoefenen. Als je bijvoorbeeld profvoetballer of wielrenner wilt worden, zul je moeten trainen en nog eens trainen om de beste te worden.

Ook in organisaties is de competentie discipline belangrijk. Binnen een organisatie moet namelijk een bepaalde orde zijn en moeten ontwikkelingen beschermd worden. Verder moeten voorschriften worden uitgevoerd in overeenstemming met afspraken. Als je over discipline beschikt, dan ben je zeer geschikt om dit soort  taken uit te voeren.

afbeelding-usefull-useless

Prestatie-indicatoren

Bij de competentie discipline zijn verschillende prestatie-indicatoren van belang:
 • Kennis van regels: Hiermee wordt bedoeld dat je kennis hebt over onder meer ontwikkelingen, planningen en regels die van belang zijn voor jouw baan.
 • Regelvast: Dit wil zeggen dat je jezelf weet aan te passen aan het beleid, maar ook aan de regels en planningen van het bedrijf. Je volgt deze regels en planningen ook als je onder druk staat. Alleen na overleg mag je ervan afwijken.
 • Trouw: Hiermee wordt bedoeld dat je eerlijk en op iemands verzoek vermeldt als er mensen zijn die zich niet aan de regels en voorschriften houden.
 • Werken volgens aanpak: Met de competentie discipline ben je iemand die volgens een bepaalde vastgestelde aanpak te werk gaat om zo een optimaal resultaat te behalen.

Leren

Discipline is een competentie die men wel degelijk kan leren. In feite is discipline te leren tijdens het werken. Denk bijvoorbeeld aan het aanspreken van mensen die ongewenst gedrag vertonen en ook geen verbetering tonen. Er zijn ook werknemers die geen discipline laten zien, doordat ze onvoldoende kennis hebben van de regels van het bedrijf. Het bieden van informatie en het continu herhalen van deze informatie kan daarom ook belangrijk zijn. Als iemand niet de wil heeft om discipline te ontwikkelen, dan is de ontwikkeling van de competentie discipline heel lastig.

afbeelding-time-to-learn

Helpende en belemmerende gevoelens

Discipline brengt ook helpende en belemmerende gevoelens met zich mee. In deze alinea worden deze gevoelens benoemd:

Helpend:
 • Zin maken zorgt uiteindelijk voor het gewenste resultaat.
 • Met discipline zal je uiteindelijk meer bereiken dan met alleen passie.
 • Discipline is noodzakelijk als je succesvol wilt zijn.
 • Je moet veel opofferen voor discipline, maar uiteindelijk levert het wel resultaat op

Belemmerend:
 • Discipline kan leiden tot kuddegedrag.
 • Discipline belemmert iemands eigen ontwikkeling.
 • Mensen die een goed inzicht hebben, hebben geen behoefte aan discipline. Discipline is weggelegd voor ‘domme’ mensen.

Tip

Als laatste nog een tip met betrekking tot het ontwikkelen van discipline: als je echt gemotiveerd bent, kun je voor jezelf discipline makkelijker ontwikkelen. Een cursus als coaching kan jou hierbij helpen.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Discipline

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen