De competentie durf is vooral handig bij het willen behalen van een positief resultaat. Hierbij durf je vooral risico’s te nemen, ook al pakt dit negatief uit voor jezelf of voor het bedrijf waar je werkzaam bent.

Betekenis

De betekenis van de competentie durf is het aangaan van bepaalde risico’s om uiteindelijk een gunstig resultaat te behalen.

Gedragsnormen

Bij de competentie durf zijn een aantal gedragsnormen van belang:
  • Kiezen voor een methode waar het bedrijf nog geen ervaring mee heeft kunnen opbouwen, oftewel het durven kiezen voor iets onbekends.
  • Liever kiezen voor een plan dat risico’s met zich meebrengt, dan voor een plan dat veel zekerheid heeft te bieden.
  • Je durft risico’s te nemen, ook al hebben deze risico’s een negatieve uitkomst voor jouw baan binnen het bedrijf.
  • Je laat jezelf niet leiden door angstgevoelens vanwege mogelijk negatieve gevolgen.
  • Je durft lastige momenten het hoofd te bieden en wil dat ook.
  • Je durft grote investeringsbeslissingen te nemen, terwijl de uitkomst hiervan niet met 100% zekerheid is vast te stellen.

Dit zijn slechts enkele gedragsnormen die horen bij de competentie durf.

afbeelding-gedrag-is-keuze

Ondernemer

Ook ondernemers horen de beschikking te hebben over de competentie durf. Dit komt onder andere doordat je zelf een bedrijf moet besturen, je bent in principe een onafhankelijke ondernemer. Als je een taak die van groot belang is hebt verknald, dan ben jij de enige die daarvoor verantwoordelijk is.

Verder moet je als ondernemer de beschikking hebben over durf omdat je voor jouw onderneming belangrijke besluiten dient te nemen. Bij deze besluiten speelt vaak ook het nemen van risico’s een rol. Ook heb je niet de zekerheden van een medewerker in loondienst en je blijft altijd op je hoede voor nieuwe taken. Je hebt geen vast inkomen en geen recht op een werkloosheidsuitkering.

Voor de mogelijke winst van jouw bedrijf ben je in principe afhankelijk van andere mensen. De vraag hierbij is of klanten wel met jouw bedrijf zaken willen doen. Mocht dit zo zijn, dan speelt ook de vraag hoe je die klanten vervolgens tevreden kunt houden.

afbeelding-blauwe-en-rode-poppetjes

Bij welke persoonlijke ervaringen heb je behoefte aan durf?

Ook in sommige persoonlijke situaties heb je te maken met de competentie durf. Als ondernemer is het bijvoorbeeld belangrijk dat je de durf hebt om zowel klanten als medewerkers te benaderen. Dit komt bijvoorbeeld naar voren bij het op iemand afstappen tijdens een beurs of een vergadering.

In sommige gevallen moet je ook spreken in het openbaar, bijvoorbeeld een presentatie geven aan een potentiële klant over jouw plannen voor het bedrijf. Het kan ook zijn dat je wordt gevraagd om een lezing te geven op een ondernemersavond.

Verder dien je ook lef te hebben om jezelf duidelijk te kunnen omschrijven, zeker als je graag wilt opvallen. Het is van groot belang dat je jezelf weet te onderscheiden van jouw concurrenten binnen je vakgebied.

Durf is ook nodig als je gaat onderhandelen met andere partijen. Hierbij is een zekere houding van groot belang en een onzekere houding absoluut ongewenst.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Durf

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen