Competenties, ook vaak gedragscompetenties genoemd, zijn aangeleerde vaardigheden. In dit artikel wordt de competentie energie beschreven.

Betekenis competentie energie

De betekenis van de competentie energie luidt als volgt: Tijdens een bepaalde periode actief zijn wanneer jouw baan daar om vraagt. Wat je nodig hebt om deze competentie in te zetten, is onder andere uithoudingsvermogen en je moet onder meer hard kunnen werken.

meaning

Normen van de competentie energie

De competentie energie moet aan een aantal normen voldoen:
  • Tempo: Iemand die beschikt over de competentie energie kan veel dingen in een korte tijd voor elkaar krijgen. Deze persoon heeft dan ook een hoge werksnelheid.
  • Vitaliteit: Iemand die over de competentie energie beschikt, is vasthoudend. Deze persoon kan lange dagen maken en beschikt ook over meer dan gemiddelde werkkracht. Ook is deze persoon in staat uithoudingsvermogen te tonen. Een ander woord voor vitaliteit is bijvoorbeeld levenskracht.
  • Doorgaan: Iemand die beschikt over de competentie energie werkt hard en houdt ook de snelheid erin. Deze persoon gunt zich niet veel tijd voor pauze en gaat met volle energie door met zijn werk, zelfs wanneer hij moe is.
  • Veerkracht tonen: Iemand die beschikt over de competentie energie is ook iemand die veerkracht kan tonen. Deze persoon heeft weinig tijd nodig om zich te herstellen.
  • Actiebereid: Iemand die beschikt over de competentie energie is ook bereid om actie te ondernemen. Dit is vooral een persoon die de daad bij het woord voegt en steeds actief bezig is.

Ontwikkelbaarheid van energie

Het ontwikkelen van de competentie energie is lastig, door de grote verschillen in de hoeveelheid energie die mensen tot hun beschikking hebben. Hoeveel energie je hebt, wordt voor het grootste deel bepaald door het karakter, dat is aangeboren.

take-the-first-step

Voor wie is het makkelijk of juist moeilijk om de competentie energie te ontwikkelen?

Zoals eerder gezegd is het ontwikkelen van de competentie energie lastig. Het is echter niet onmogelijk. De competentie is alleen niet voor iedereen even makkelijk te ontwikkelen.

De competentie energie is makkelijker te ontwikkelen voor presteerders. Dit komt doordat zij van nature al meer energie hebben, hun energie is dan aangeboren. Presteerders zijn ook vaak heel doelbewust, hierdoor hebben ze een goede focus en kunnen ze ook hun energie goed afmeten. Voor onder andere analytici en teamspelers is de competentie energie moeilijk te ontwikkelen. Dit komt doordat analytici altijd bezig zijn met het verzamelen van gegevens om zeker van hun zaak te zijn. Teamspelers verliezen dan weer meer energie aan andere mensen en aan hun leefomgeving, waardoor ze sneller vermoeid zullen zijn dan analytici of presteerders.

Het ontwikkelen van energie brengt ook handige of juist hinderlijke denkbeelden met zich mee. De hinderlijke denkbeelden bij de ontwikkeling van energie zijn bijvoorbeeld dat je denkt wel of geen energie te hebben of dat je veel slaap nodig hebt om ook de volgende dag vol energie te zitten. De behulpzame denkbeelden bij de ontwikkeling van energie zijn bijvoorbeeld dat beweging en geestelijke ontspanning de mens energie geven en dat men energie krijgt door actief te leven.

easy-hard

Tips

Om de competentie energie te ontwikkelen zijn een aantal nuttige tips:
  • Probeer gezond te leven.
  • Probeer afstand te nemen van ellende.
  • Besef dat zelfkennis van groot belang is.

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: energie

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen