In dit artikel wordt de competentie loyaliteit uitgelegd. Het begrip loyaliteit komt van het woord loyaal.

Betekenis van loyaliteit

Loyaliteit is een eigenschap die aangeeft dat een bepaald persoon in alle gevallen iets of iemand steun biedt. Als je loyaal bent aan een bepaalde organisatie, laat je duidelijk merken dat je voor de organisatie staat. Dit doe je door het volgen van onder meer normen en waarden en afspraken die het bedrijf heeft gemaakt. Dit geeft ook aan dat je jouw baan belangrijk vindt.

Welke andere competenties heb je nodig bij loyaliteit?

Als je wilt beschikken over de competentie loyaliteit, is het belangrijk om te weten welke andere competenties je hiervoor nodig hebt:
 • Discipline: Met de competentie discipline voeg je jezelf naar de voorschriften van het bedrijf waar je werkzaam bent. Je wilt dat deze voorschriften ook daadwerkelijk worden nagekomen. Verder weet je ook precies wat de normen, waarden en de gedragslijnen van het bedrijf zijn.
 • Flexibiliteit: Als je over loyaliteit wilt beschikken, is het ook belangrijk dat je flexibel bent, zeker op momenten dat jouw leidinggevende meer inspanning van jou verwacht.
 • Inlevingsvermogen: Het is belangrijk om je te verplaatsen in de wensen en verlangens van het bedrijf waar je werkzaam bent. Belangrijk hierbij is om energiek mee te werken zodat deze wensen en verlangens vervuld worden.
 • Verantwoordelijkheid: Bij verantwoordelijkheid geef je toe dat een goede organisatie binnen het bedrijf mede afhankelijk is van jouw medewerking. Als je verantwoordelijkheidsgevoel hebt, ben je ook meer gemotiveerd om je aan reglementen en normen te houden.

Andere competenties die van belang zijn bij de competentie loyaliteit zijn onder meer integriteit en assertiviteit.

skills-puzzel

Normen loyaliteit

In het bedrijfsleven heb je te maken met loyaliteit in verschillende vormen en maten:
 • Eerlijkheid aan gemaakte afspraken van het bedrijf.
 • Het respecteren van reglementen en afspraken binnen het bedrijf.
 • Betrouwbaarheid en eerlijkheid.
 • Het uitdragen van de missie van de organisatie.
 • Eerlijkheid bieden aan zowel jouw collega’s als aan het bedrijf.
 • Participatie bij het bedrijf en/of activiteiten.
 • Handelswijze in lijn met de wensen van het bedrijf.

Deze normen van loyaliteit kunnen ook van pas komen als je op sollicitatiegesprek gaat. Bij een sollicitatiegesprek kunnen deze 5 tips van belang zijn:
 • Toon aan dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf/organisatie.
 • Bereid antwoorden voor op een loyaliteitsvraag.
 • Benoem loyaliteit als kernkwaliteit.
 • Onderstreep dat je bescheiden kunt zijn.
 • Beredeneer een mogelijke omschakeling van je gedrag.

 • Met loyaliteit kun je heel goed scoren bij een mogelijk toekomstige werkgever. Dit kan vooral in bepaalde rollen waarbij je bescheiden dient te zijn.

  know-the-rules

  Valkuilen

  De competentie loyaliteit kan ook enkele valkuilen met zich meebrengen. Dit gebeurt vooral als je té loyaal bent. Als je te loyaal bent, ga je bijvoorbeeld bepaalde dingen doen die je eigenlijk helemaal niet wilt doen. Wat daarom belangrijk is, is voor jezelf de grenzen van loyaliteit en over-loyaliteit te bepalen. Jij bent namelijk de enige persoon die weet waar voor jou de grens ligt tussen loyaliteit en over-loyaliteit.

   

  Nog meer oefenen
  Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Loyaliteit

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen