Je beschikt over de competentie motiveren als je onder meer bereid bent om anderen te stimuleren actief in beweging te komen. Motiveren is namelijk het verzamelbegrip voor al het gedrag op het gebied van sturen, stimuleren, ontwikkelen en benutten van menselijke talenten binnen een bedrijf.

Betekenis van de competentie motiveren

Volgens www.reynaarde.nl is de betekenis van de competentie motiveren: Stimuleren van anderen tot actie en betrokkenheid om een bepaald resultaat te bereiken.

show-the-meaning

Sterkten en zwakten

Op het gebied van de competentie motiveren zijn een aantal sterkten en zwakten te onderscheiden:

Sterkten:
 • Een gemotiveerd persoon blijft ook in moeilijke perioden optimistisch en kijkt altijd met volle overtuiging vooruit naar de toekomst.
 • Gemotiveerde personen kunnen voor zichzelf een goede motivatie creëren, maar ook andere personen nieuw enthousiasme geven.
 • Meestal kunnen gemotiveerde personen goed luisteren en hebben ze ook een groot empathisch, vermogen. Ze kunnen met andere woorden goed medeleven met de mensen om hen heen.
 • Meestal beschikt een gemotiveerd persoon naast de competentie motiveren ook over de competentie overtuigen. Dit komt doordat op sommige momenten grote overtuigingskracht nodig is om andere mensen goed te kunnen motiveren.

Zwakten:
 • Sommige mensen die heel erg gemotiveerd zijn, kunnen gaan doordraaien. Dit komt doordat deze mensen zo optimistisch raken, dat ze de werkelijkheid uit het oog verliezen.
 • Het doorslaan in motivatie kan ook te maken hebben met de competentie ambitie. Als je te ambitieus bent, stel je onrealistische doelen, waardoor je bij tegenslagen te lang vasthoudt aan een doel dat niet haalbaar blijkt. Je geloofwaardigheid kan hierbij in het geding komen.

De ontwikkelbaarheid van de competentie motiveren

Ook de competentie motiveren is ontwikkelbaar. Motivatie is in tegenstelling tot bijvoorbeeld energie goed te ontwikkelen, mits men bereid is mensgericht leiding te geven. Bij motiveren is vooral aandacht geven aan andere mensen relevant. Er zijn diverse trainingen beschikbaar op het gebied van motiveren, onder andere coachingsvaardigheden, het hebben van inzicht en teamcoaching.

stijging-tabel

Demotiveren

Het tegengestelde van de competentie motiveren is de emotie demotiveren. Mensen die gedemotiveerd zijn, zijn vaak negatief over het bedrijf of de instelling waar ze werkzaam zijn. Mensen kunnen op hun werk gedemotiveerd raken door onder andere de volgende zaken:
 • Het gebrek aan competenties
 • De arbeidsomstandigheden
 • De band met de baas of andere medewerkers
 • Problemen in het privéleven
 • Verveling tijdens opdrachten
 • Beperkingen aan de werkplek

Naast deze zaken kunnen mensen ook gedemotiveerd raken door bijvoorbeeld een blijvend te hoge werkdruk of door slechte beloningen. Onder andere te laat komen, het vertonen van agressief gedrag, klagen en het uitstellen van taken zijn kenmerken van demotivatie.

demotivatie-is-emotie

Hoe zorg je ervoor dat mensen gemotiveerd raken?

Motivatie op de werkvloer is van groot belang. Dit zorgt er namelijk voor dat mensen worden aangezet om actie te ondernemen. Meestal raken mensen gemotiveerd door onder andere de volgende zaken:
 • Macht
 • Fantasie
 • De band met de groep
 • Zekerheid
 • Status
 • Zelfbestuur

De Amerikaanse psycholoog Abraham Maslow (1908-1970) beweert dat mensen hun motivatie pas uit hun werk halen als aan hun basisbehoeften is voldaan: een dak boven het hoofd hebben, genoeg voedsel hebben, veilig zijn en aandacht krijgen.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Motiveren

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen