Wat is netwerken?
Netwerken is alle offline en online communicatie tussen jouw contacten en jezelf. Netwerken kan je helpen bij een opleiding, baan, privéleven en (toekomstige) carrière. Netwerken is niet alleen voor jou of alleen voor anderen, het is geven en nemen, bijvoorbeeld een gunst, informatie, tips, ideeën etc. Je hebt vooral vertrouwen nodig als het gaat om netwerkvaardigheid. Weet wat je wilt weten, bereiken en doen, voordat je communicatie gaat verrichten met je contacten.Waarom is netwerken goed voor je?
Een netwerk is om verschillende redenen goed voor je:- Een netwerk kan je helpen bij diverse zaken, zoals een baan zoeken, een vervolgopleiding, een nieuwe hobby of een leuke auto vinden. De mensen in je netwerk kunnen meer invloed hebben dan je denkt en natuurlijk jou helpen.
- Door in contact te komen met nieuwe mensen, beleef je ook meer ervaringen. Zo gaan er nieuwe deuren voor jou open en krijg je meer kansen in de toekomst. Samenwerken wordt een eitje, je leert meer over de wereld en de mensheid.
- Wij mensen neigen naar sociaal contact met andere mensen. Het is bewezen dat hoe groter iemands netwerk is, hoe gelukkiger hij is. Iemand met een groter netwerk kan meer kanten op, dan iemand met een klein netwerk.
Wie kunnen jouw netwerk zijn?
Natuurlijk is dit niet hetzelfde voor iedereen, het verschilt per persoon. Iedereen is nieuwsgierig naar het eigen netwerk, dus is het handig om hiervan voor jezelf een duidelijk beeld te creëren. Kijk naar je contactgegevens, de werkgever waar je in het verleden hebt gewerkt of in het heden nog steeds werkt of verenigingen waar je lid van bent. Het gaat er niet om hoe groot jouw netwerk is, maar om het vertrouwen. Zijn mensen wel bereid om jou te helpen? Hieronder een aantal voorbeelden van een potentieel netwerk:- Familie
- Vrienden
- Kennissen
- (Ex-) Collega’s
- Klasgenoten
- Docenten
- Opdrachtgevers/praktijkbegeleiders
- Mensen van dezelfde vereniging bijvoorbeeld: sport, hobby’s, muziek etc.
Tips voor het opbouwen van een netwerk:
- Jouw eerste indruk
Het is belangrijk dat je een goede indruk achterlaat bij een ander. Tijdens het opbouwen van een netwerk moet je er voor zorgen dat mensen graag met je willen praten. Dit geldt voor zowel een persoonlijk gesprek of een telefoongesprek.
- Geven en nemen
Netwerk moet van beide kanten komen. Het is niet de bedoeling dat mensen alleen jou helpen, maar je moet er ook voor zorgen dat iets terug kunt doen. Verwacht niet dat mensen steeds naar jou komen, maar neem ook uit jezelf het initiatief om anderen te helpen.
- Geduld
Je moet netwerken opbouwen en tijd geven, voordat je elkaar gaat helpen. Dit verschilt per persoon, maar je kunt over het algemeen niet verwachten dat je na één of twee gesprekken al hulp krijgt van iemand.
- Kennis
Zorg ervoor dat je weet met wie je gesproken hebt en over welke onderwerpen jullie het hebben gehad. Ga niet alleen in contact met die persoon als je iets nodig hebt, maar doe dit vaker. Het hoeft niet altijd te gaan over dat ene stukje informatie of die ene opdracht. Stel vragen!
Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.