Beschikken over de competentie omgevingsbewustzijn wil zeggen dat je goed bent geïnformeerd over ontwikkelingen in jouw omgeving. Deze ontwikkelingen kunnen zowel betrekking hebben op het bedrijf als op jouw functie.

Betekenis

Als je omgevingsbewust bent, dan ben je in principe voldoende geïnformeerd over sociale ontwikkelingen of andere omgevingsfactoren. De kennis die je hebt dien je efficiënt te gebruiken voor jouw eigen baan of voor het bedrijf.

Prestatie-indicatoren

Bij omgevingsbewustzijn spelen verschillende prestatie-indicatoren een rol, onder andere:
  • Economisch richtpunt: bij het economische richtpunt ben je voortdurend op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de economie en heb je daar ook een gevoel voor.
  • Directe omgeving: Je weet wat er zich afspeelt in jouw directe leefomgeving. Verder is het van belang om de kennis die je hebt over jouw leefomgeving efficiënt te gebruiken voor zowel jouw eigen baan als voor het bedrijf.
  • Sociaal richtpunt: Je bent op de hoogte van sociale ontwikkelingen. Verder dien je te beschikken over een gevoel voor ontwikkelingen binnen de maatschappij. Ook dien je deze kennis efficiënt te gebruiken.

Naast de drie bovengenoemde prestatie-indicatoren zijn ook informele kanalen en politieke focus belangrijke prestatie-indicatoren.

afbeelding-key-performance-indicator

Kenmerken

Als je beschikt over omgevingsbewustzijn, dan kan dat zich uitdrukken in de volgende kenmerken:

1. Breed algemeen verloop

Als je omgevingsbewust bent, ben je in principe ook breed geïnformeerd. Dit kan zich uitdrukken in het vaak lezen van kranten, tijdschriften en nieuws op het internet. Hierdoor kun je over allerlei zaken meepraten.

2. Kennis gebruiken

Voor de uitvoering van jouw baan is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van de actuele ontwikkelingen die spelen in jouw werkomgeving. De informatie die je oppikt, gebruik je voor jouw eigen baan op het moment dat dit van toepassing is.

3. Het hebben van kennis

Het betreft hier het hebben van kennis op het gebied van ontwikkelingen binnen jouw werkomgeving. Belangrijk hierbij is te onderzoeken of deze ontwikkelingen van directe invloed zijn op jouw situatie.

4. Kennis van eigen bedrijf

Het hebben van kennis over jouw eigen bedrijf is ook van groot belang. Je dient onder meer op de hoogte te zijn van ontwikkelingen die plaatsvinden op andere afdelingen binnen het bedrijf. Vaak ben je dan ook in gesprek met collega’s.

Waarom is de beschikking hebben over omgevingsbewustzijn belangrijk?

Omgevingsbewustzijn is belangrijk als je een energieke rol wilt spelen binnen jouw bedrijf. Deze competentie speelt ook een rol bij verschillende andere competenties.

Als je een tekort aan omgevingsbewustzijn hebt, dan is de kans groot dat je als persoon te veel naar binnen bent gericht en dat je nauwelijks belangstelling hebt voor mensen in je omgeving die te maken krijgen met problemen. Je bent dan als medewerker onvoldoende in staat om de waarden van het bedrijf of collega’s te stimuleren. Verder kun je een verandering gaan zien als een bedreiging.

afbeelding-the-big-why

Geassocieerde competenties

Bij de competentie omgevingsbewustzijn zijn verschillende andere competenties betrokken, onder meer de volgende:
  • Aanpassingsvermogen
  • Analytisch vermogen
  • Inlevingsvermogen

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Omgevingsbewustzijn

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen