Wat is de competentie onderhandelen? En bij welke beroepen is deze competentie noodzakelijk? Dat en nog meer zaken worden in dit artikel helder uitgelegd.

Betekenis

Laten we beginnen met de betekenis van de competentie onderhandelen: onderhandelen is de actie waarbij minimaal twee partijen een bepaald resultaat willen behalen. Deze partijen hebben verschillende belangen, maar zijn van elkaar afhankelijk om uiteindelijk de doelstellingen te kunnen halen.

afbeelding-vraagteken-rood

Prestatie-indicatoren

Ook bij de competentie onderhandelen zijn verschillende prestatie-indicatoren van belang, onder meer:
 • Voorbereiding

Tijdens de voorbereiding breng je zowel de sterkten als de zwakten van de partijen die betrokken zijn bij de onderhandeling in kaart en stel je verschillende onderhandelscenario's op.
 • In aanraking brengen

In de fase van het in aanraking brengen, ook wel confronteren genoemd, kun je conflictsituaties benoemen. Verder ben je iemand die duidelijk opmerkt op welke gebieden de betrokken partijen het met elkaar eens zijn en waarover ze het met elkaar oneens zijn.
 • Win-win vervullen

Bij het vervullen van win-win ben je in staat om afwijkingen met betrekking tot onder meer meningen en belangen naar elkaar toe te brengen. Verder ben je bedreven in het behalen van een win-win resultaat, een situatie die voor beide partijen gunstig is.

Beroepen

Er zijn een aantal beroepen waarbij de competentie onderhandelen van groot belang is. Dit zijn onder meer de volgende beroepen:
 • Makelaar

Als makelaar is de competentie onderhandelen van belang, aangezien je voor jouw klanten bij het kopen of verkopen van een huis of appartement een zo goed mogelijke prijs overeen moet zien te komen.
 • Controller

Voor een controller is de competentie onderhandelen van belang, aangezien overleg en overeenstemming nodig is om de financiële richting mede te bepalen en om deze richting ook nog geaccepteerd te krijgen.
 • AA-accountant

Ook voor een AA-accountant is onderhandelen van groot belang, aangezien je als AA-accountant namens jouw klant moet tot een overeenstemming moet zien te komen, bijvoorbeeld met banken of met de fiscus (belastingdienst).
 • Inkoper/Verkoper

Ook voor inkopers en verkopers is onderhandelen belangrijk. Samen moeten zij het eens worden over de prijs en kwaliteit van producten, goederen en diensten die ze met elkaar uitwisselen.

Voorbereiden

Voordat je gaat onderhandelen is het belangrijk jezelf goed voor te bereiden op het onderhandelingsgesprek. Ga voor jezelf bijvoorbeeld de volgende dingen na:
 • Wat zijn mijn belangen?
 • Wat zijn mijn doelen?
 • Wat zijn mijn competenties?
 • Hoe lang duurt de onderhandeling?
 • Wie zijn er aanwezig bij de onderhandeling en wat zijn hun functies en competenties?

Naast deze punten kun je bijvoorbeeld ook nagaan op welke manieren je jouw doelen wilt bereiken en wat de betrokken partijen nu precies willen.

afbeelding-hand-schudden

Kenmerken van een goede en slechte onderhandelaar

Er zijn twee soorten onderhandelaars: goede en slechte. In deze alinea worden van beide onderhandelaars enkele kenmerken beschreven.

Een goede onderhandelaar:
 • is standvastig, maar houdt ook controle over de sfeer aan de onderhandelingstafel. Dit doet hij door geïnteresseerd te zijn in de mening van de ander.
 • luistert naar de vragen en plannen van zijn onderhandelingspartner.
 • is iemand die gaat zoeken naar samenwerking, creatieve uitkomsten en win-win uitkomsten.

Een slechte onderhandelaar:
 • luistert niet naar de onderhandelingspartner,
 • is hardnekkig,
 • vertoont arrogant gedrag,
 • staat niet open voor de plannen van anderen.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Onderhandelen

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen