De competentie ondernemerschap heeft een andere betekenis dan ondernemend zijn. Maar wat is dan precies ondernemerschap? Dat wordt uitgelegd in dit artikel.

Betekenis ondernemerschap

Ondernemerschap betekent onder andere het waarnemen van mogelijkheden die zich voordoen in de markt. Dit geldt voor zowel bestaande als nieuwe producten en diensten. Verder hoort hierbij ook het lef hebben om te handelen naar de mogelijkheden en daarbij ook risico’s durven nemen.

afbeelding-vraagteken-pop

Kenmerken

De competentie ondernemerschap brengt heeft verschillende kenmerken, onder meer de volgende:
 • De concurrenten in het oog houden: Je kent zowel de sterkten als de zwakten van jouw concurrenten.
 • Je bent marktgericht.
 • Je zoekt altijd naar nieuwe klanten of nieuwe kansen.
 • Je durft uit te breiden.
 • Je zoekt naar nieuwe markten en nieuwe afzetmogelijkheden.
 • Je beschikt over een groot aanpassingsvermogen.
 • Je kunt zowel interne als externe verlangens onderzoeken en weet deze verlangens met elkaar te vergelijken.
 • Je bent vastberaden wanneer het op bestedingen aan komt.

Prestatie-indicatoren

Bij ondernemerschap zijn verschillende prestatie-indicatoren van belang, onder andere:
 • Passie

Voor de competentie ondernemerschap dien je onder meer over visie en passie te beschikken. Verder geloof je heilig in jouw eigen ideeën en ben je optimistisch ingesteld.
 • Risico aangaan

Beschik je over de competentie ondernemerschap, dan ben je in staat om risico’s aan te gaan, ook als dit nadelig kan uitpakken voor de organisatie.
 • Verlies nemen

Met de competentie ondernemerschap ben je ook in staat om verlies te nemen. Dit wil zeggen dat je in staat bent om vroegtijdig te stoppen met een bepaald project en om met iets anders te beginnen.

Doel van ondernemerschap

Het doel van de competentie ondernemerschap is dat je het gebied waarop je meer ondernemend wilt zijn en waarop je graag meer winst zou willen behalen op kunt noemen.

afbeelding-goal

Ontwikkeling

De competentie ondernemerschap is een competentie die moeilijk te ontwikkelen is. Als je genoeg je best doet, bestaat de kans dat je zonder de aangeboren eigenschappen om te ondernemen toch de competentie ondernemerschap kunt vertonen.

Ondernemerschap is voor een pionier, netwerker en een presteerder makkelijker te ontwikkelen. Dit komt doordat mensen met deze beroepen vaak over veel ondernemerschap beschikken. Ondernemerschap vraagt immers onder meer om het nemen van risico’s en initiatieven, en het loslaten van zekerheden. Zowel de pionier als de netwerker en de presteerder hebben de beschikking over deze eigenschappen.

Voor een verankeraar, analyticus, teamspeler en een helper is ondernemerschap moeilijker te ontwikkelen. Dit komt doordat deze mensen meer moeite hebben met financiële onzekerheden en veel meer afwachtend zijn in vergelijking met een pionier, netwerker en presteerder. Verder bestaat ook de kans dat een analyticus, verankeraar, teamspeler en helper niet zo snel mogelijkheden zien in de markt. Verder zullen ze ook niet zo snel risico’s nemen als ze deze risico’s niet kunnen bewaken.

Tips

Hieronder volgen een aantal tips met betrekking tot de ontwikkeling van de competentie ondernemerschap:
 • Bepaal voor jezelf een doelgroep die jouw kennis kan benutten.
 • Probeer in te spelen op de behoeften van jouw doelgroep.
 • Help de mensen met jouw kennis.
 • Probeer iemand’s probleem duidelijk te benoemen en geef ook aan dat jij kunt helpen.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Ondernemerschap

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen