De competentie oordeelsvorming is uiterst belangrijk bij het oplossen van probleemsituaties en bij het nemen van beslissingen.

Betekenis

In principe betekent oordeelsvorming niets meer en niets minder dan tot een reëel standpunt komen. Hierbij weeg je potentiële houdingen tegen elkaar af op basis van belangrijke kritiekpunten.

what-does-it-all-mean

Normen

Ook voor de competentie oordeelsvorming zijn enkele normen van belang:
 • Kritiekpunten: Het constateren van een of meerdere kritiekpunten is van belang om tot een bepaald oordeel te kunnen komen.
 • Overzicht: Bij overzicht is het van belang om het verschil tussen hoofd- en bijzaken te kunnen herkennen.
 • Gezond verstand: Kalmte bewaren door zelf een oordeel te vormen is ook van belang. Hierdoor geef je bewijs van gezond verstand.
 • Overwegen: Het maken van overwegingen met argumenten die zowel voor als tegen zijn, is van belang om uiteindelijk tot een reële eindconclusie te komen.
 • Helderheid: Het is van groot belang om helder een eigen beoordeling of visie te kunnen verwoorden.

Het vormen van een oordeel

In de volgende vijf stappen wordt precies uitgelegd hoe je een oordeel moet vormen:
 • Aan de hand van de informatie die jij beschikbaar hebt, vorm je een oordeel. Het is dus belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie probeert te verzamelen. Van de verzamelde informatie moet je ook de waarde beoordelen en je moet deze informatie goed kunnen rangschikken.
 • Je moet uitgaan van feiten. Informatie die je hebt gevonden op internet en die achteraf niet waar blijkt te zijn, is nutteloos als je tot een goed oordeel wilt komen.
 • Het is belangrijk om altijd eerlijk een oordeel te vellen en te beredeneren waarom bijvoorbeeld een andere keuzemogelijkheid onjuist is.
 • Het is belangrijk om genoeg tijd te nemen voor een moeilijk besluit. Dit is belangrijk zodat goed kunt nadenken over de verschillende mogelijkheden.
 • Wat ook belangrijk is voor jezelf, is dat je altijd de optie open laat om je oordeel aan te passen of te wijzigen. Het kan namelijk voorkomen dat er veranderingen optreden in bepaalde situaties, waardoor je genoodzaakt bent om jouw oordeel ook te veranderen.

 • Ontwikkeling

  De ontwikkeling van de competentie oordeelsvorming brengt natuurlijk ook hinderlijke en behulpzame gevoelens met zich mee. Hinderlijke gevoelens bij oordeelsvorming zijn onder meer:
  • Jezelf afvragen wie je daadwerkelijk bent om een oordeel te kunnen vellen over iemand anders.
  • Geen goed oordeel kunnen formuleren doordat er zoveel verschillende zaken van invloed zijn.
  • Denken dat een goed oordeel formuleren niet gaat over de feiten, maar over beleving en gevoelens.

  Behulpzame gevoelens bij de competentie oordeelsvorming zijn onder meer:
  • Wanneer je iets gaat beoordelen, is het in principe een geval van jouw gezond verstand gebruiken.
  • Wanneer je alle feiten bij elkaar hebt verzameld en in kaart hebt gebracht, is de kans groot dat je uiteindelijk vanzelf tot een goed oordeel kunt komen.
  • Het vormen van een goed oordeel is makkelijker dan je denkt.

  Voor onder andere strategen en presteerders is oordeelsvorming makkelijker te ontwikkelen. Voor onder andere teamspelers en netwerkers is oordeelsvorming moeilijker te ontwikkelen.

  innovation-planning-startup-progress-succes

  Tips

  Voor de ontwikkeling van oordeelsvorming zijn een aantal tips te geven:
  • Stel je oordeel uit tot je er goed over hebt kunnen nadenken.
  • Onderbouw je mening met betrouwbare gegevens.
  • Opper belangrijke beslissingen aan collega’s.

  Nog meer oefenen
  Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Oordeelsvorming

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen