De competentie organisatiesensitiviteit is net als organisatiebewustzijn een competentie die bij mensen vaak vragen oproept. Wat is nu de competentie organisatiesensitiviteit? Dat wordt duidelijk aan de hand van dit artikel.

Betekenis

Om te beginnen de betekenis van de competentie organisatiesensitiviteit: Organisatiesensitiviteit is niets anders dan je bewust tonen van de gevolgen van gemaakte keuzes, beslissingen en werkzaamheden voor de hele organisatie en onderdelen van de organisatie.

afbeelding-what-meaning

Belangrijk

In deze alinea wordt uitgelegd in welke situaties de competentie organisatiesensitiviteit van belang is: De competentie organisatiesensitiviteit is van belang als jij je verantwoordelijk voelt binnen jouw functie. Dit betekent dat je jouw functie zo goed mogelijk moet uitoefenen en dat jouw functie nuttig is voor de rest van de organisatie. Als je voldoende beschikt over organisatiesensitiviteit, dan heb je een grotere kans om in positieve zin op te vallen bij jouw leidinggevende en zo je carrière vooruit te helpen.

afbeelding-important

Is organisatiesensitiviteit te leren?

Als je veel moeite doet om te snappen hoe een organisatie te werk gaat, kun je de competentie organisatiesensitiviteit leren. Daarvoor kun je onder andere de volgende stappen ondernemen:
 • Jezelf afvragen waarom bepaalde dingen in de organisatie geregeld zijn, zoals ze geregeld zijn: dit doe je om de reden achter bepaalde regels of procedures te snappen en niet om kritiek te uiten.
 • De organisatiestructuur en hiërarchie onderzoeken: hier vraag je jezelf af waarom bepaalde opdrachten bij die ene bedrijfsafdeling horen en niet bij een andere. Verder bepaal je waar de grens ligt tussen de verschillende bedrijfsafdelingen en waarom daar de grens ligt. Hier maak je ook een analyse van hoe bepaalde probleemsituaties in de organisatie worden opgelost.
 • Het onderscheid snappen tussen projectorganisatie en lijnorganisatie: Over het algemeen is een project anders georganiseerd dan de totale organisatie. Probeer na te gaan of hier binnen jouw organisatie ook sprake van is.
 • Het observeren van iemands houding: hierbij let je vooral op wie er met elkaar praten gedurende een vergadering, of waarover men roddelt bij het koffiezetapparaat. Door dit soort gedrag te observeren krijg je een duidelijker beeld van de informele cultuur binnen de organisatie.
 • Het herkennen van sterke en zwakke punten: De een is beter in details de ander. Iedereen heeft zowel te maken met sterke als met zwakke punten. Als je in een team werkt, kan het daarom nuttig zijn om iemands sterke en zwakke punten te herkennen.

Beroepen

Er zijn natuurlijk ook een aantal beroepen waarbij er wordt gevraagd naar de beschikbaarheid van de competentie organisatiesensitiviteit. Dit zijn onder andere de volgende beroepen:
 • Manager
 • Adviseur
 • Beleidsmedewerker

afbeelding-beroepen

Ontwikkeltips

Met betrekking tot het ontwikkelen van de competentie organisatiesensitiviteit zijn enkele nuttige tips te geven:
 • Probeer tijd en ruimte te reserveren voor het nadenken over toekomstige ontwikkelingen in de markt en de gevolgen voor jouw organisatie of jouw werkzaamheden.
 • Probeer zo nu en dan met collega’s te praten over de langetermijnvisie van het bedrijf.
 • Heb tijdens je werk aandacht voor de cultuur van de organisatie.
 • Probeer om bepaalde werkzaamheden op te zetten die kunnen helpen de visie van je organisatie te vervullen en bijdragen aan de ontwikkeling van de koers. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van een discussie met jouw collega’s over de laatste trends.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Organisatiesensitiviteit

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen