De competentie resultaatgericht werken is een veel gevraagde competentie in vacatures. De meeste bedrijven hebben behoefte aan mensen die een duidelijk resultaat kunnen neerzetten. Maar wat is nou precies resultaatgericht werken? Dat wordt in dit artikel uitgelegd.

Betekenis

In de competentie resultaatgericht werken zit het woord resultaatgericht. De betekenis van dit woord is dat je energiek begint met werken aan een bepaalde taak en gerichte besluiten neemt om uiteindelijk het gewenste einddoel te kunnen behalen. In feite richt je jouw focus volledig op het gewenste eindresultaat, zonder afgeleid te raken door tegenslagen of door hindernissen. Om resultaatgericht te kunnen werken dien je onder meer te beschikken over doorzettingsvermogen en creativiteit.

afbeelding-meaning

Andere competenties

Niet iedereen is even goed in resultaatgericht werken. Bij de competentie resultaatgericht werken komen ook enkele andere competenties aan bod:
 • Nauwkeurigheid
 • Vastbeslotenheid
 • Analytisch inzicht
 • Energie
 • Dapperheid

Deze 5 competenties zijn een indicatie voor de mate waarin je daadwerkelijk resultaatgericht bent.

Resultaatgericht werken in het bedrijfsleven

Ook in het bedrijfsleven krijg je straks misschien wel te maken met de competentie resultaatgericht werken. Door middel van de volgende 3 stappen kun je succesvol resultaatgericht werken:
 • Heldere doelstellingen opzetten

 • Bij resultaatgericht werken is het van groot belang om heldere doelstellingen te formuleren. De beste manier om dit te doen is door gebruik te maken van de SMART-methode: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.
  • Je ding doen

  • Belangrijk hierbij is om te beginnen wanneer je zelf het gevoel hebt dat je echt scherp genoeg bent om resultaatgericht te gaan werken.
   • Probeer te denken in oplossingen

   • Stel je voor dat je werkt in de horeca, de zaak gaat sluiten en je verliest daardoor je baan. Dan is het belangrijk om na te denken over oplossingen en niet over hindernissen: wat kun je doen om een leuke nieuwe baan te vinden. Niet: wat moet ik nu, zonder werk heb ik geen geld om leuke dingen te doen. Als je alleen maar denkt in hindernissen, kost dit jou veel tijd en energie. Door in oplossingen te denken bestaat de kans dat je misschien iets nieuws ontdekt.

    Beroepen met resultaatgericht werken

    In het bedrijfsleven zijn er ook enkele beroepen waarbij je te maken krijgt met de competentie resultaatgericht werken. Denk daarbij aan beroepen zoals:
    • Inkoper
    • Manager
    • Accountmanager
    • Beleidsmedewerker
    • Sales manager

    Ook een regisseur of een journalist kan te maken gaan krijgen met de competentie resultaatgericht werken.

    afbeelding-doel

    Valkuilen

    De competentie resultaatgericht werken kan ook valkuilen met zich meebrengen, zoals:
    • Te zware prestatiedruk

    • Als er sprake is van te zware prestatiedruk, is de kans aanwezig dat men te veel gericht is op het individu. Hierdoor wordt werken in een team moeilijk. Het is namelijk van belang om persoonlijke prestaties niet te veel te benadrukken. Belangrijker is om de nadruk vooral te leggen op al behaalde groepsresultaten of resultaten die nog behaald moeten worden.
     • Vindingrijkheid en flexibiliteit

     • Als alleen het resultaat telt, dan is de kans aanwezig dat dit ten koste gaat van onder andere vindingrijkheid en flexibiliteit. Natuurlijk is het behaalde resultaat van belang, maar de manier waarop het resultaat behaald wordt is minstens zo belangrijk. Hierbij kunnen onder andere welomschreven doelstellingen zowel jou, jouw collega’s als het bedrijf helpen om groter te worden en hierdoor het beste te halen uit zichzelf.

       

       

      Nog meer oefenen
      Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Resultaatgericht werken

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen