De competentie sensitief reageren wordt ook wel sensitiviteit of inlevingsvermogen genoemd. Met sensitief reageren bedoelt men de mate waarin iemand rekening houdt met zowel de gevoelens als behoeften van andere personen.

Betekenis

De betekenis van sensitief reageren is: Laten merken dat je je bewust bent van andere mensen en hun omgeving, met jouw eigen invloed daarop. Verder laat je ook jouw erkenning van de gevoelens en behoeften van anderen zien in je gedrag. Er kan dan ook gesproken worden over interpersoonlijke sensitiviteit. Als je gevoelig bent voor andermans gevoelens, wordt je ook wel beschouwd als een empathisch persoon.

what-does-it-mean-hond

Normen van sensitief reageren

Ook voor de competentie sensitief reageren gelden een aantal normen, onder andere:
 • Rekenschap: Bij rekenschap ben je jezelf bewust van andere mensen en hun omgeving en het gevolg van jouw eigen gedrag op andere mensen.
 • Gevoeligheid: Bij gevoeligheid voel je de stemming van andere mensen aan. Verder voel je ook de algemene stemming van een gezelschap aan.
 • Non-verbale handelswijze: Bij een non-verbale handelswijze ben je genoodzaakt om te reageren op de non-verbale signalen van een ander.

Andere normen bij de competentie sensitief reageren zijn onder andere reflecteren en aanvoelen.

Niveaus

Het niveau van iemands sensitiviteit wordt uitgedrukt in een getal. Hieronder wordt per getal aangegeven hoe sensitief iemand is:
 • 0: Als jouw sensitiviteit wordt uitgedrukt in het getal 0, dan geeft dit aan dat je helemaal geen rekening houdt met andermans gevoelens en/of belangen.
 • 1: Als jouw sensitiviteit wordt uitgedrukt in het getal 1, dan geeft dit aan dat je iemand anders zijn gevoelens en/of belangen negeert of verkeerd interpreteert. Verder kan iemand met het cijfer 1 stereotyperen op basis van bijvoorbeeld ras of geslacht.
 • 2: Als jouw sensitiviteit wordt uitgedrukt in het getal 2, dan geeft dit aan dat je weinig belangstelling hebt voor andermans gevoelens en/of belangen. Je bent vooral bezig met jouw eigen gevoelens en/of belangen.
 • 3: Als jouw sensitiviteit wordt uitgedrukt in het getal 3, dan geeft dit aan dat je gevoelens of gedachten begrijpt, als die geuit worden. Je begrijpt ze echter niet allebei.
 • 4: Als jouw sensitiviteit wordt uitgedrukt in het getal 4, dan geeft dit aan dat je zowel iemands gevoelens, als de situatie begrijpt.
 • 5: Als jouw sensitiviteit wordt uitgedrukt in het getal 5, dan geeft dit aan dat je andermans angsten kunt begrijpen. Je kunt je dan ook inleven in andermans gedachten, zorgen of emoties.
 • 6: Als jouw sensitiviteit wordt uitgedrukt in het getal 6, dan geeft dit aan dat je aandacht hebt voor andermans emoties, handelswijze of zorgen. Je laat duidelijk blijken dat je er goed mee kunt omgaan.
 • 7: Als jouw sensitiviteit wordt uitgedrukt in het getal 7, dan geeft dit aan dat je onderliggende gevoelens, handelswijzen en problemen volledig snapt. Verder laat je blijken dat je ook rekening houdt met andermans sterkten en zwakten.

Voordat je gaat bepalen hoe hoog iemands sensitiviteit is, stel je de vraag: Hoe sensitief ben jij?

stijging-tabel-grafiek

Ontwikkelen

Het ontwikkelen van de competentie sensitief reageren brengt een aantal hinderlijke en behulpzame gevoelens met zich mee:

Behulpzame gevoelens:

 • Het draait uiteindelijk allemaal om emoties en vermoedens.
 • Als jouw aandacht meer uitgaat naar anderen, dan zullen anderen ook meer waardering voor jou krijgen.
 • Als je jezelf in andere mensen kunt verplaatsen, kleed je jezelf als het ware aan.

Hinderlijke gevoelens:

 • Jouw verstand gaat altijd boven jouw vermoeden.
 • Men moet jou nemen zoals je daadwerkelijk bent.
 • Wat jij niet ziet, is er ook niet.

 

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Sensitief reageren

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen