Als je de beschikking hebt over de competentie visie, dan heb je als persoon een helder beeld van wat je later in de toekomst wilt bereiken.

Betekenis

De betekenis van de competentie visie luidt als volgt: Probleemgevallen en oplossingen neer kunnen zetten in een langer tijdsperspectief, de ontwikkeling van een toekomstgerichte visie aan de hand van scenario’s voor tenminste 2 tot 5 jaar.

Prestatie-indicatoren

Ook de competentie visie heeft enkele prestatie-indicatoren, onder meer de volgende:
 • Ontwikkelingen: Je ziet trends en ontwikkelingen die belangrijk kunnen zijn voor jouw eigen functie, maar ook voor andere afdelingen of voor het totale bedrijf.
 • Zelfstandigheid: met zelfstandigheid uit je jouw eigen visie. Je laat je niet afleiden door de mening van iemand anders.
 • Beleidsdenken: kun je beleidsdenken, dan ben je een persoon die beleidsmatig kan denken. Dit houdt in dat je richtlijnen op kunt zetten en deze ook kunt ontwikkelen. Verder ben je goed in het opzetten van ideeën.

Andere prestatie-indicatoren die bij de competentie visie horen, zijn onder andere het beschikken over tijdsperspectief en het kunnen bedenken van meerdere scenario’s.

afbeelding-prestatie-indicatoren

Niveaus van visie

Het hebben van visie is meestal voorbehouden aan de mensen in de top van een bedrijf. De competentie visie bestaat uit meerdere niveaus, namelijk:
 • Organisatievisie: de organisatievisie verschaft een kort en duidelijk antwoord op de vraag hoe een bepaald bedrijf zichzelf ziet in de wereld van morgen.
 • Afdelingsvisie: de afdelingsvisie is een feitelijk beeld van de toekomst voor een bepaalde afdeling binnen een bedrijf. De afdelingsvisie geeft antwoord op de vraag in welke richting een bepaalde afdeling zich moet ontwikkelen voor de realisatie van de organisatievisie.
 • Persoonlijke visie: de persoonlijke visie is het besef hebben van welke zaken belangrijk zijn voor jezelf. Jouw persoonlijke visie wordt uiteindelijk vertaald in een feitelijk beeld van wat je wilt bereiken.

Ontwikkelbaarheid

De competentie visie is niet al te moeilijk ontwikkelbaar, door middel van inzet kun je een bepaalde einduitkomst behalen.

De competentie visie is makkelijker te ontwikkelen voor onder andere presteerders en tactici. Voor de ontwikkeling van en het beschikken over een visie moet je zaken in een breder toekomstperspectief kunnen plaatsen. Dit is vooral een voordeel voor tactici, aangezien zij goed theoretisch en verstandelijk kunnen denken. Verder kunnen zij ook ver vooruit kijken. Presteerders hebben een groot voordeel vanwege hun onafhankelijkheid en doordat ze de beschikking hebben over een eigen mening en eigen visie.

Voor helpers en teamspelers is de competentie visie moeilijker te ontwikkelen. Dit komt doordat zij sterk gericht zijn op de innerlijke wereld van gevoelens en emoties. Verder vinden deze 2 groepen het regelmatig lastig om onafhankelijk te kunnen denken. Dit komt doordat ze zich sterk richten op andere personen.

afbeelding-ontwikkelbaarheid

Tips

Hierbij nog een aantal tips voor het ontwikkelen van de competentie visie:
 • Het maken van een analyse over het verleden en het meenemen van ontwikkelingen naar de toekomst kan je helpen een visie te ontwikkelen.
 • Sta stil bij de missie en de visie van het bedrijf.
 • Zoek een strategische bestuurder of coach.
 • Probeer informatie te achterhalen over bijvoorbeeld ontwikkelingen in de maatschappij.

 • Nog meer oefenen
  Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: visie

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen