Betekenis
De competentie zelfkennis is in feite niets anders dan het hebben van inzicht in jouw eigen mogelijkheden en onmogelijkheden. Je kent jezelf als je onder andere de volgende dingen over jezelf weet:- wat jouw talenten zijn,
- over welke bekwaamheden je beschikt,
- waar je jezelf aan stoort,
- waar je in geïnteresseerd bent,
- wat voor soort klanten het best bij jou passen,
- wat voor jouw een valkuil is en wanneer je de geneigd bent om uit deze valkuil te stappen,
- op wat voor manier anderen communiceren en wat voor invloed dat op jou kan hebben,
- wat jouw individuele behoeften zijn, dus wat jou motiveert en wat jou demotiveert.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van dingen die je over jezelf kunt leren.
Hoe kom je erachter wie je daadwerkelijk bent?
Je kent jezelf een klein beetje, misschien ken je jezelf wel juist al heel erg goed. Er zijn verschillende manieren om jezelf beter te leren kennen en erachter te komen wie je daadwerkelijk bent:- Respons vragen van andere mensen
Het is belangrijk om te weten hoe je overkomt op anderen, wat ze goed aan jou vinden en wat ze minder goed aan jou vinden.
- Doen en ervaren
Als je iets gaat ervaren of met iets gaat starten, kun je uiteindelijk voor jezelf beslissen hoe het jou is bevallen en hoe je je tijdens deze ervaring hebt gevoeld.
- Tegenspoed
Als je te maken krijgt met tegenspoed, bestaat de kans dat je jezelf tegenkomt op een negatieve manier. Ook hierdoor leer je meer over jezelf.
- Ziekte en rouw
Je leert jezelf vaak beter kennen als je ziek wordt. Dit is ook het geval als er een periode van rouw in je leven komt.
Het gebruik van zelfkennis
Als je gaat nadenken over jezelf, dan is het natuurlijk wel handig om jouw doel te kunnen bepalen. Wil je bijvoorbeeld beter functioneren in je werk? Of overweeg je een carrièreswitch? Dit zijn zaken waarin je op zoek kunt gaan naar jouw eigen zelfkennis.Typen kennis
Natuurlijk zijn er verschillende typen kennis en bekwaamheden waarover je de beschikking hebt. Deze kennis en bekwaamheden vertellen jou dingen over hoe je bijvoorbeeld functioneert en waar je allemaal goed in bent. Als je gaat nadenken over jezelf, dan kunnen onder meer de volgende typen kennis handig zijn:- Boekenwijsheid
Dit is vooral theoretische kennis die je leert uit jouw boeken op school. Theoretische kennis omvat alle feiten die je moet kennen voor het uitoefenen van jouw vak, dat kan bijvoorbeeld op het gebied van elektronica, of dieren zijn.
- Bekwaamheden
Je ontwikkelt jouw eigen bekwaamheden door middel van doen.
- Praktijkervaring
Met praktijkervaring kun je jouw bekwaamheden en kennis tot echte competenties ontwikkelen. Dit betekent dat je jouw bekwaamheden en kennis kunt benutten voor jouw baan.
- Zelfinzicht
Je hebt pas zelfinzicht als je van jezelf weet hoe jij het liefst te werk gaat en onder wat voor omstandigheden jij je het beste voelt.
Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.