De competentie zelfkennis vormt samen met zelfinzicht de basis voor persoonlijke ontwikkeling. Verder kunnen deze twee competenties samen ook de basis zijn voor succes op allerlei gebieden. Maar wat is nou precies de competentie zelfkennis?

Betekenis

De competentie zelfkennis is in feite niets anders dan het hebben van inzicht in jouw eigen mogelijkheden en onmogelijkheden. Je kent jezelf als je onder andere de volgende dingen over jezelf weet:
 • wat jouw talenten zijn,
 • over welke bekwaamheden je beschikt,
 • waar je jezelf aan stoort,
 • waar je in geïnteresseerd bent,
 • wat voor soort klanten het best bij jou passen,
 • wat voor jouw een valkuil is en wanneer je de geneigd bent om uit deze valkuil te stappen,
 • op wat voor manier anderen communiceren en wat voor invloed dat op jou kan hebben,
 • wat jouw individuele behoeften zijn, dus wat jou motiveert en wat jou demotiveert.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van dingen die je over jezelf kunt leren.

afbeelding-vraagteken

Hoe kom je erachter wie je daadwerkelijk bent?

Je kent jezelf een klein beetje, misschien ken je jezelf wel juist al heel erg goed. Er zijn verschillende manieren om jezelf beter te leren kennen en erachter te komen wie je daadwerkelijk bent:
 • Respons vragen van andere mensen

Het is belangrijk om te weten hoe je overkomt op anderen, wat ze goed aan jou vinden en wat ze minder goed aan jou vinden.
 • Doen en ervaren

Als je iets gaat ervaren of met iets gaat starten, kun je uiteindelijk voor jezelf beslissen hoe het jou is bevallen en hoe je je tijdens deze ervaring hebt gevoeld.
 • Tegenspoed

Als je te maken krijgt met tegenspoed, bestaat de kans dat je jezelf tegenkomt op een negatieve manier. Ook hierdoor leer je meer over jezelf.
 • Ziekte en rouw

Je leert jezelf vaak beter kennen als je ziek wordt. Dit is ook het geval als er een periode van rouw in je leven komt.

Het gebruik van zelfkennis

Als je gaat nadenken over jezelf, dan is het natuurlijk wel handig om jouw doel te kunnen bepalen. Wil je bijvoorbeeld beter functioneren in je werk? Of overweeg je een carrièreswitch? Dit zijn zaken waarin je op zoek kunt gaan naar jouw eigen zelfkennis.

afbeelding-boek-lezen

Typen kennis

Natuurlijk zijn er verschillende typen kennis en bekwaamheden waarover je de beschikking hebt. Deze kennis en bekwaamheden vertellen jou dingen over hoe je bijvoorbeeld functioneert en waar je allemaal goed in bent. Als je gaat nadenken over jezelf, dan kunnen onder meer de volgende typen kennis handig zijn:
 • Boekenwijsheid

Dit is vooral theoretische kennis die je leert uit jouw boeken op school. Theoretische kennis omvat alle feiten die je moet kennen voor het uitoefenen van jouw vak, dat kan bijvoorbeeld op het gebied van elektronica, of dieren zijn.
 • Bekwaamheden

Je ontwikkelt jouw eigen bekwaamheden door middel van doen.
 • Praktijkervaring

Met praktijkervaring kun je jouw bekwaamheden en kennis tot echte competenties ontwikkelen. Dit betekent dat je jouw bekwaamheden en kennis kunt benutten voor jouw baan.
 • Zelfinzicht

Je hebt pas zelfinzicht als je van jezelf weet hoe jij het liefst te werk gaat en onder wat voor omstandigheden jij je het beste voelt.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Zelfkennis

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen