Zelfontwikkeling wordt ook wel zelfontplooiing genoemd. Volgens https://www.encyclo.nl betekent zelfontplooiing, op eigen houtje de eigen vermogens verder ontwikkelen. Zelfontwikkeling is volgens diezelfde website: inzicht verwerven in de eigen identiteit, waarden, sterke en zwakke kanten, interesse en ambities en op basis hiervan acties ondernemen en zo nodig competenties te ontwikkelen.

Wat kun je allemaal ontwikkelen?

Hieronder geven wij jou een paar voorbeelden van zelfontwikkelingen:
  • Kwaliteiten
  • Ervaringen
  • Inzicht
  • Persoonlijke waarden
  • Persoonlijk leiderschap

afbeelding-zelf-ontwikkelen

Op deze vier manieren kun je werken aan jouw zelfontwikkeling

  • Doelstellingen voor jezelf stellen

Door een specifiek doel te stellen wordt je gemotiveerd je best te doen om dat doel te bereiken. Om een doel te bereiken kun je vervolgens verschillende instrumenten inzetten. Zorg er wel voor dat je doel haalbaar en realistisch is.
  • Daag jezelf uit

Probeer nieuwe dingen uit om erachter te komen of je meer capaciteiten bezit dan je dacht. Oordeel niet te snel, maar probeer eerst zoveel mogelijk  verschillende dingen uit. Wie weet ontdek jij iets nieuws in jezelf!
  • Beoordeel jezelf tussendoor

Voordat je verder gaat met nieuwe stappen om je doel te bereiken, is het handig om tussendoor te bekijken hoe het gaat en of het lukt. Sommige doelstellingen hebben meer tijd nodig dan je denkt, door een tussentijdse evaluatie kun je kijken wat je nog allemaal kunt doen om je doel te bereiken in de tijd die je ervoor uitgetrokken had.
  • Volg trainingen en/of cursussen

Door verschillende trainingen en/of cursussen te volgen, leer je meer over hoe jij jezelf beter kunt ontwikkelen. Ook je studie kan hierbij van pas komen.

Hier geven wij jou een aantal tips waarmee je zelfontwikkeling sneller gaat.

Tip 1

Blijf jezelf – Tijdens jouw ontwikkeling moet je alleen naar jezelf kijken. Het heeft geen nut te vergelijken met anderen en op basis daarvan jezelf proberen te ontwikkelen. Het is niet de bedoeling dat je iemand gaat kopiëren.

Tip 2

Ben tevreden met jezelf – Bij zelfontwikkeling wil jij jezelf tevreden stellen. Ben trots op jouw goede kanten en je sterke punten, maar accepteer ook jouw minder goede kanten. Het belangrijkste is: accepteer jezelf!

Tip 3

Heb geduld – Niet iedereen is even snel in zelfontwikkeling, verwacht geen wonderen. Neem de tijd en ga niet haasten. Je hebt nog een heel leven voor je en je zult elke dag steeds meer leren.

Tip 4

Proberen – Kijk niet alleen naar wat jij al kunt of in het verleden gedaan hebt, maar probeer ook andere dingen uit. Er zijn in het kader van persoonlijke ontwikkeling zoveel dingen te verzinnen waarvan je misschien niet eens weet dat je er goed in bent.

Tip 5

Verantwoordelijkheid – Zolang je de verantwoordelijkheid voor jezelf niet neemt, kom je niet verder in je persoonlijke ontwikkeling. Jij moet de uitdaging aangaan!

afbeelding-zelfontplooiing

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Zelfontwikkeling

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen