28 maart 2020 
3 min. leestijd

Toegelaten worden aan de hand van de 21 plus toets van de universiteit van Leiden

Toegelaten worden aan de hand van de 21 plus toets van de universiteit van Leiden

In Leiden studeren brengt een goede opleiding met zich mee. Het is echter niet altijd vanzelfsprekend dat je toegelaten wordt tot de hogeschool. Je moet namelijk aan veel verschillende eisen voldoen. Een van deze eisen is dat je de juiste vooropleiding moet hebben gedaan en hier een diploma van in jouw bezit moet hebben. Soms moet je nog aan andere eisen voldoen. Als je vroegtijdig gestopt bent met jouw vooropleiding kun je niet via het reguliere traject toegelaten worden tot de opleiding. In dit geval moet je een toelatingstoets maken. De 21 plus toets van de universiteit van Leiden is een voorbeeld. Het is altijd goed om te weten wat jou te wachten staat. Onderstaande informatie vertelt jou daarom meer over de toets en de verschillende toelatingseisen van de universiteit. Wil je nog meer capaciteitentesten oefenen? Vergeet dan niet om een kijkje te nemen bij onze trainingspakketten onderaan de pagina.

Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is de 21 plus toets van de universiteit van Leiden?

De universiteit van Leiden stelt een aantal eisen waaraan je moet voldoen voordat je wordt toegelaten tot een bepaalde opleiding. Dit gebeurt ten eerste op basis van jouw vooropleiding. Je moet een vwo-diploma in jouw bezit hebben om via het reguliere traject toegelaten te worden op de opleiding. Daarnaast gelden er voor verschillende vakken aanvullende eisen. Zo moet je voor Bestuurskunde zowel Nederlands als Engels beheersen. Met een Nederlands diploma kun je daarom altijd beginnen aan de opleiding. Een buitenlandse vooropleiding zorgt ervoor dat je nog een taalcursus moet volgen. 

Als je niet voldoet aan bovenstaande eisen heb je nog een extra kans om toegelaten te worden tot een van de opleidingen die de universiteit te bieden heeft. Dit gebeurt door middel van de 21 plus toets van de universiteit van Leiden. Zoals de naam al zegt moet je 21 jaar of ouder zijn om met dit traject toegelaten te kunnen worden. Ook gaat het hier voornamelijk om mensen die aan de hand van hun beschikbare diploma niet direct aangenomen kunnen worden. 


Welke onderdelen kom je tegen op de 21 plus toets van de universiteit van Leiden?

Bij de 21 plus toets van de universiteit van Leiden krijg je te maken met verschillende vwo-examens. Deze examens zijn de vereiste vakken die je moet hebben gevolgd om toegelaten te worden tot de opleiding naar keuze. Dit kunnen vier verschillende vakken zijn: Nederlands, Engels, Wiskunde en Geschiedenis. Je krijgt tijdens jouw intake te horen welke vakken je uiteindelijk moet gaan maken in de vorm van een staatsexamen. Je kunt er een krijgen, maar ook meerdere in een keer. Op basis van de resultaten wordt gekeken of je geschikt bent voor de studie. 

Er worden bij de verschillende onderdelen meerdere eisen gesteld als je door middel van staatsexamens de 21 plus toets van de universiteit van Leiden toegelaten wilt worden. Zo moet je voor Nederlands het vwo-staatsexamen met succes afronden. Dit houdt in dat je minimaal een 6 moet hebben behaald voor dit vak. Het staatsexamen bestaat uit verschillende teksten waarmee jouw leesvaardigheid wordt getoetst. Ook zit er een onderdeel schrijfvaardigheid bij. Hier moet je een uittreksel, beschouwing of betoog schrijven, welke zowel op inhoud als op grammatica en spelling wordt beoordeeld. Ook voor Engels krijg je ongeveer dezelfde inhoud. Hierbij kun je echter ook kiezen voor een IELTS. Deze bestaat uit academische modules, waarbij je minimaal een 6 moet behalen. Doe je het liever door middel van de TOEFL, dan dien je 79/80 te behalen. Je moet er niet alleen voor zorgen dat je geoefend hebt met vwo-examens, ook moet je ervoor zorgen dat jouw woordenschat uitgebreid wordt en je een goede beheersing hebt van de talen. Zo kun je immers uitblinken tijdens de toelatingstoets. 

Geschiedenis wordt bij de 21 plus toets van de universiteit van Leiden ook door middel van een staatsexamen gedaan. Je moet bij dit examen aan kunnen tonen dat je kennis hebt van de vaderlandse en algemene geschiedenis. Dit gaat voornamelijk om de twintigste eeuw. Als je denkt dat je dit vak beter kunt behalen wanneer je een mondeling examen hebt, kun je dit bij de opleiding Bestuurskunde aanvragen. Zo kun je met een mondeling examen uiteindelijk toegelaten worden tot de opleiding in plaats van dat je het complete examen schriftelijk moet maken. Je kunt dit onderdeel oefenen door oude vwo-examens erbij te pakken. Als laatste is er nog het onderdeel Wiskunde. Dit is Wiskunde C, welke als laagste niveau wiskunde op het vwo dient. Je moet hierbij aan kunnen tonen dat je het gebruik van breuken en procenten weet, dat je kansen kunt berekenen en overweg kunt met verschillende basisregels binnen het rekenen. 


Nog meer oefenen voor de 21 plus toets van de universiteit Leiden

Wil je nog meer oefenen voor de 21 plus toets? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen