De STAR-methode is een gerichte interviewmethode die wordt toegepast bij sollicitatiegesprekken. De STAR-methode is een methode die door werkgevers wordt ingezet om jouw capaciteiten te kunnen onderzoeken.
STAR of STARR?
De letters STAR staan voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat:
1. Situatie
Hierbij ga je op zoek naar een bepaalde toestand in je arbeidsverleden waarbij je laat zien dat je in die situatie een bepaalde eigenschap hebt ingezet, bijvoorbeeld dat je doortastend was. Je moet er wel voor zorgen dat je het beste voorbeeld geeft.
2. Taak
Bij het onderdeel taak moet je de situatie zo kort mogelijk omschrijven met daarbij wat jouw rol of taak was.
3. Actie
Hier benoem je de dingen die je hebt gedaan om een oplossing te bereiken.
4. Resultaat
Als je ook het resultaat van je acties hebt benoemd, is daarmee de STAR-methode afgerond en krachtig, aangezien het probleem dan zeker is opgelost.
Zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien heeft de STAR-methode in sommige gevallen nog een extra ‘R’. Die tweede ‘R’ staat voor Reflectie. Áls je reflecteert verbind je conclusies aan je eigen handelen. In principe is de STAR-methode niet goed te gebruiken zonder reflectie.
Feitelijk gezien betekenen STAR en STARR hetzelfde. Maar als je van een bepaalde situatie wilt leren, kun je eigenlijk niet zonder de ‘R’ van reflectie.
Sollicitatiegesprek
Ook wordt de STAR-methode vaak toegepast bij sollicitatiegesprekken. Hoe dit gebeurt zie je in deze video:
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=4k4W02FUsHY[/embed]
Voorbereiden
Als je jezelf gaat voorbereiden op een sollicitatiegesprek kan het erg verstandig zijn om thuis te gaan oefenen met de STAR-methode. Dit kun je bijvoorbeeld doen met je vader, moeder, broer, zus, vriend of vriendin. Zo kun je tijdens het sollicitatiegesprek waarschijnlijk pakkende en heldere praktijkvoorbeelden noemen. Oefenen kun je het beste doen aan de hand van de kwaliteiten en capaciteiten die vereist zijn voor het werk waarnaar jij solliciteert. Deze kwaliteiten en bekwaamheden kun je vinden in de vacaturetekst, in het functieprofiel.
Vervolgens kies je zelf drie of vier capaciteiten of eigenschappen waarvan jij denkt dat ze het meest van belang zijn voor het werk dat jij graag wilt gaan doen. Geef bij elke capaciteit of eigenschap een passende situatie uit het recente verleden. Daarna moet je checken welke rol jij destijds had, welke acties je hebt ondervonden en als laatste wat het bereikte resultaat was.
Als je nog maar weinig of zelfs helemaal geen werkervaring hebt is het verstandig om situaties uit bijvoorbeeld school of andere activiteiten te halen, zoals bijvoorbeeld bij jouw sportclub.
Tips
Hieronder worden nog enkele tips gegeven voor een succesvolle STAR-methode:
- Werk minstens drie capaciteiten uit die van belang zijn voor de functie waarop jij hebt gesolliciteerd.
- Benoem het behaalde resultaat in cijfers of in percentages.
- Ben altijd eerlijk. Liegen is nooit goed.
- Probeer er voor te zorgen dat je goed weet wat de inhoud van je CV en sollicitatiebrief is.
Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.