De STAR-methode is een gerichte interviewmethode die wordt toegepast bij sollicitatiegesprekken. De STAR-methode is een methode die door werkgevers wordt ingezet om jouw capaciteiten te kunnen onderzoeken.

STAR of STARR?

De letters STAR staan voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat:


1. Situatie 


Hierbij ga je op zoek naar een bepaalde toestand in je arbeidsverleden waarbij je laat zien dat je in die situatie een bepaalde eigenschap hebt ingezet, bijvoorbeeld dat je doortastend was. Je moet er wel voor zorgen dat je het beste voorbeeld geeft.


2. Taak


Bij het onderdeel taak moet je de situatie zo kort mogelijk omschrijven met daarbij wat jouw rol of taak was.


3. Actie


Hier benoem je de dingen die je hebt gedaan om een oplossing te bereiken.


4. Resultaat


Als je ook het resultaat van je acties hebt benoemd, is daarmee de STAR-methode afgerond en krachtig, aangezien het probleem dan zeker is opgelost.


star-starr-model


Zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien heeft de STAR-methode in sommige gevallen nog een extra ‘R’. Die tweede ‘R’ staat voor Reflectie. Áls je reflecteert verbind je conclusies aan je eigen handelen. In principe is de STAR-methode niet goed te gebruiken zonder reflectie.


Feitelijk gezien betekenen STAR en STARR hetzelfde. Maar als je van een bepaalde situatie wilt leren, kun je eigenlijk niet zonder de ‘R’ van reflectie.

Sollicitatiegesprek

Ook wordt de STAR-methode vaak toegepast bij sollicitatiegesprekken. Hoe dit gebeurt zie je in deze video:


[embed]https://www.youtube.com/watch?v=4k4W02FUsHY[/embed]

Voorbereiden

Als je jezelf gaat voorbereiden op een sollicitatiegesprek kan het erg verstandig zijn om thuis te gaan oefenen met de STAR-methode. Dit kun je bijvoorbeeld doen met je vader, moeder, broer, zus, vriend of vriendin. Zo kun je tijdens het sollicitatiegesprek waarschijnlijk pakkende en heldere praktijkvoorbeelden noemen. Oefenen kun je het beste doen aan de hand van de kwaliteiten en capaciteiten die vereist zijn voor het werk waarnaar jij solliciteert. Deze kwaliteiten en bekwaamheden kun je vinden in de vacaturetekst, in het functieprofiel.


checklist


Vervolgens kies je zelf drie of vier capaciteiten of eigenschappen waarvan jij denkt dat ze het meest van belang zijn voor het werk dat jij graag wilt gaan doen. Geef bij elke capaciteit of eigenschap een passende situatie uit het recente verleden. Daarna moet je checken welke rol jij destijds had, welke acties je hebt ondervonden en als laatste wat het bereikte resultaat was.


Als je nog maar weinig of zelfs helemaal geen werkervaring hebt is het verstandig om situaties uit bijvoorbeeld school of andere activiteiten te halen, zoals bijvoorbeeld bij jouw sportclub.

Tips

Hieronder worden nog enkele tips gegeven voor een succesvolle STAR-methode:

  • Werk minstens drie capaciteiten uit die van belang zijn voor de functie waarop jij hebt gesolliciteerd.
  • Benoem het behaalde resultaat in cijfers of in percentages.
  • Ben altijd eerlijk. Liegen is nooit goed.
  • Probeer er voor te zorgen dat je goed weet wat de inhoud van je CV en sollicitatiebrief is.

  •  

    Nog meer oefenen
    Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Wat is de STAR-methode?

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen